– Pasientene jeg jobber med er redde, men takknemlige. De kommer fra alle samfunnslag, men det er ofte damer som har lidd et langt liv etter misbruk i ung alder, og med et rasert tannsett som følge av dette, sier Geir Haukeland, tannlege og ansvarlig for TOO-tilbudet i Midt-Norge.

Helsedirektoratet har siden 2012 gitt tilskudd til oppbygging av tilrettelagt tannhelsetilbud til personer som har vært utsatt for tortur, seksuelle overgrep, vold i nære relasjoner eller personer som har odontofobi/sterk tannbehandlingsangst (TOO).

Store mørketall

TOO-tilbudet gjelder pasienter som ikke klarer å gå til tannlegen, og som derfor har mye vondt, betennelser og svært dårlig tannhelse. Om lag fem prosent av landets befolkning faller inn under denne gruppen. Det vil si om lag 25 000 personer i Midt-Norge.

– Men her er det store mørketall siden disse pasientene aldri eller svært sjelden oppsøker hjelp, sier Haukeland.

Staten har bevilget penger til selve tannbehandlingen, hvilket betyr at TOO-teamet kan behandle både tannbehandlingsangsten og tennene. Det er gratis for pasientene. De første TOO-teamene kom i Bergen, Tromsø, Oslo og Arendal. Fra januar i år har også Trondheim det samme tilbudet.

Psykologi

En psykolog er innlemmet i behandlingen av pasientene og tannlegen bruker psykologiske prinsipper for å «lære» pasienten å gå til tannlegen.

– Det ultimate målet vårt er at alle skal kunne klare å gå jevnlig til tannlege og motta vanlig tannbehandling. Vi har en kognitiv tilnærming. Vi bruker en teknikk som heter CBT for å dempe angstnivået og lærer pasientene på den måten og motta tannbehandling. Vi bruker mye tid på å tilrettelegge forholdene slik at behandlingen skal være mest mulig overkommelig, sier Haukeland.

Narkose tilbys når det vurderes hensiktsmessig for pasienten.

- Det vi er sosialkompetente på er å skreddersy tannbehandling for denne sårbare pasientgruppa. Vi bruker tid og kommunikasjon som våre viktigste verktøy. Det å gi pasientene forutsigbarhet og kontroll står i høysete, sier psykolog Lena Myran, som jobber sammen med Geir Haukeland i TOO-teamet.

TOO-team med spesialkompetanse er etablert i Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Teamene består av psykolog, tannlege og tannhelsesekretær.