Den økte beredskapen under terrortrusselen i sommer kostet 1,7 millioner kroner for Sør-Trøndelag politidistrikt alene. Det kom frem da politimester Nils Kristian Moe la frem årstallene for fjoråret.

- Det var en kraftig mobilisering av folk i sommer. Vi hadde blant annet høynet beredskap i forbindelse med Olavsfestdagene. Vi slapp å kalle inn folk fra ferie for å takle den situasjonen som oppsto, sier Moe.

Det var i slutten av juli at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) gikk ut med en pressemelding om at de hadde informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe hadde til hensikt å gjennomføre en terroraksjon mot Norge. Terrorberedskapen  ble høynet i hele landet på bakgrunn av dette. Pengene som gikk med i politidistriktene til den økte beredskapen blir betalt tilbake av staten.

Generell bevæpning

Det ble også innført generell bevæpning av politiet under den økte terrortrusselen i sommer.

- Det har vært et stort privilegium for norsk politi at vi har kunne vært ubevæpnet, men vi må forholde oss til den terrortrusselen vi nå står overfor, sier Moe.

I etterkant av den økte terrortrusselen i sommer har politiet i Sør-Trøndelag hatt flere runder med opplæring fordi politiet fortsatt er bevæpnet.

- Vi tror at vi har lyktes og opplever at dette gå bra, sier Moe.

- Folk var positive

Politiet fikk positive tilbakemeldinger fra publikum de møtte ute i gatene i distriktet.

- Vi opplevde at publikum var positive til at vi tok trusselen på alvor. Folk følte at dette ble gjort på en proff måte, sier Moe.

Bekjempe radikalisering

Politiet har en handlingsplan for å hindre at personer radikaliseres.

- Vi samarbeider med kommunene og andre institusjoner for å forebygge radikalisering. Vi har gjort et visst arbeid, men har en vei å gå. Vi skal kartlegge hvor vi må sette inn støtet, sier Moe.

Politiet i Sør-Trøndelag stilte mann- og kvinnesterke opp på pressekonferanse: Foran fra venstre: Arve Nordtvedt, Nils Kristian Moe, Marit Fostervold Johansen, bak Dag Magne Loe, Gunnar Smeby og Morten Brobakke. Bak f.v Finn Skårsmoen, Monica Brækken og Rune Halvorsen. Foto: morten antonsen
Politimester Nils Kristian Moe la frem statistikk over politiets gjøremål i 2014. Foto: morten antonsen