Mange i Utdannings-Norge er spente på hva NTNU vil velge. Beslutningen som NTNUs styre skal ta i morgen kan få store konsekvenser for hva andre institiusjoner bestemmer seg for.

Les også: NTNU i fusjonsskvis

Vanskelig valg

NTNU er splittet i spørsmålet om fusjon og rektor Gunnar Bovim har ventet i det lengste med å komme med sin innstilling til styret. Det var først under NTNUs ledersamling på Oppdal i dag at Bovim avslørte at han vil be styret velge fusjon. Han sa ikke hvilken fusjon han ville anbefale for styret - eller om han i det hele tatt vil gi noe råd om det.

Les også: Villige høyskoler - skeptisk NTNU

Bestemmes i morgen

I morgen drar styremedlemmene til Trondheim for å gjennomføre styremøtet som mange er så spente på.

I utgangspunktet har styret tre alternativer:

  • NTNU alene.

  • En trondheimsfusjon mellom NTNU og Høgskolen i Sør-Trøndelag

  • En satellittfusjon mellom NTNU og høyskolene i Gjøvik, Ålesund og Narvik.

Rektor sa at NTNU kan leve med alle de tre alternativene.

Les også: Høyskolene vil forsvinne

En variant

NTNU mener en stor fusjon gir de største mulighetene, men også største utfordringene. Skepsisen mot en trondheimsfusjon mellom NTNU og Hist kommer i hovedsak fra teknologimiljøet som er redd det vil svekke NTNUs nasjonale profil.

Det er ikke opplagt at styrevedtaket blir noen av de tre alternativene. Ryktene går om at det siste alternativet med en satellittfusjon kan få en annen form, og som kanskje kan være noe styret vil gå inn for. Argumentene for at Høgskolen i Narvik skal inngå i storfusjonen har vært svakest. Alternativet for Narvik er å bli del av Universitetet i Tromsø

Signalene fra departementet er at NTNU selv bestemmer hvilken struktur universitetet skal ha i fremtiden.