Det skal også bygges en annen ny rettssal, en såkalt sikkerhetssal.

Salen skal brukes ved spesielle anledninger av både Sør-Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett, og får forsterket sikkerhet.

Men det er ennå uvisst når sikkerhetssalen kan bygges, det avhenger av bevilgningene på statsbudsjettet.

- Den nye fengslingssalen i første etasje vil som navnet sier, nesten utelukkende bli brukt til fengslinger, som i gjennomsnitt er én til to om dagen. Salen ligger skjermet, og siktede kommer inn en egen inngang fra bakgården i tinghuset. Tidligere lå rettssalen i tredje etasje. Siktede ble ført inn gjennom hallen i håndjern, og kunne risikere å måtte gå spissrotgang mellom brudepar og øvrige publikummere. Nå er det slutt på en slik nedverdigende måte å bli ført inn og ut av tinghuset på, forteller Hugo Øie, sikkerhetsansvarlig i Trondheim tinghus.

Nytt vigselsrom

I første etasje i tinghusets sørlige del er en omfattende ombygging gjennomført. Byggetrinn én har gitt syv nye møterom, der flere kan åpnes og brukes som et stort plenumsrom. Der vil det blant annet kunne holdes interne og eksterne kurs med aktører innenfor rettspleien.

Møterommene brukes bl.a. til rettsmegling, og det ene rommet vil kunne benyttes til vigsler. Inntil videre er det eksisterende vigselsrommet beholdt, i påvente av byggetrinn to. Man venter også på en endelig avgjørelse om det er domstolene som i fremtiden skal ha ansvaret for vigsler.

- Vi er svært godt fornøyd med at vi endelig har fått en ny fengslingssal og nye møterom. Nå venter vi spent på når byggetrinn to med ny sikkerhetssal og venteceller i kjelleren kan bygges, sier administrasjonssjef Børge Trondvold i Sør-Trøndelag tingrett.

Venter på mer penger

Jann Ola Berget, avdelingsdirektør for økonomi og eiendom i Domstoladministrasjonen (DA) tør ikke si når byggetrinn to kan bli realisert. Domstolene har stramme driftsmidler. Til når har bemanningssituasjonen i domstolene og innføring av IKT blitt prioritert for å få løst den økende saksmengden.

- Jeg er veldig glad for at første byggetrinn er gjennomført. Det hjelper på sikkerheten, og i tillegg er to ekstra stillinger på plass.

Berget legger til at DA får et rammeverk fra Stortinget å forholde seg til. Det er DAs styre som fordeler midlene mellom de ulike domstolene.

Den nye sikkerhetssalen blir liggende like ved fengslingssalen, i retning lokalene til gamle skifteretten.

Salen vil bli stor nok til at den også kan brukes ved jurysaker i lagmannsretten. Trondvold ønsker ikke å gå inn på detaljer, men salen skal også brukes når spesielle saker stiller ekstra krav til sikkerheten.

Venteceller i kjelleren

- I kjelleren er det planer om å bygge inntil syv venteceller, som kan brukes ved både varetektsfengslinger og ved hovedforhandling. Men i likhet med sikkerhetssalen ligger disse i byggetrinn to. Det skal også bygges en ny inngang i bakgården, der siktede og tiltalte kan fraktes inn ut av tinghuset. Nå benyttes en midlertidig inngang, sier Trondvold.

I første etasje vil også sikkerhets- og serviceavdelingen få tilhold. Hugo Øie får i løpet av sommeren én person til i staben. Etter hvert vil dette bli en egen stab, som får ansvar for den daglige sikkerheten og servicen overfor publikum. De vil også bistå Frostating lagmannsretts avdelinger i Kristiansund, Molde og Ålesund.

Det er per i dag ikke aktuelt å innføre en egen sikkerhetskontroll av folk som skal inn i tinghuset, slik det er i bl.a. Helsinki og flere svenske tinghus. Der er kontrollen som på en flyplass.

Sikkerhetssal: Der administrasjonssjef Børge Trondvold står, vil inngangen til den nye sikkerhetssalen komme. Salen skal bygges videre innover i tinghuset og få forsterket sikkerhet. Foto: jens petter søraa
Midlertidig: Inntil videre blir folk som skal fremstilles for varetektsfengsling ført inn gjennom denne døren i bakgården. En ny inngang skal bygges. Uansett er det slutt på å bli ført inn gjennom hovedinngangen på fremsiden eller baksiden av tinghuset. Foto: jens petter søraa
Vigselsrom: Dette kan bli tinghusets nye vigselsrom, under forutestning av at domstolene skal beholde vigselsoppgavene og byggetrinn to i tinghuset blir realisert. Administrasjonssjef Børge Trondvold sier at rommet i dag blir brukt til møter og rettsmegling. Foto: jens petter søraa