I helga kom det et tynt lag med snø som kamuflerte isblanke veier og gater. Det førte til svært travel helg for alle som jobbet på Ortopedisk avdeling ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Det har vært ekstremt i helga. Vi har hatt en vanvittig stor mengde med stygge brudd. Folk har mistet fotfestet fullstendig og ramlet fort og hardt, forteller seksjonsleder Ragnhild Skorstad ved Ortopedisk avdeling.

- Tredobling av pasienter

Hun forteller at det var rundt 60 såkalte «øyeblikkelige» pasienter som måtte tas hånd om i helga.

- Det er en tredobling av hva vi er vant til å ta unna. Det var også mange stygge brudd, spesielt i håndledd og overarm, sier hun.

Hun var selv ute på glatta i helga, og gikk i bakken.

- Da skjønte jeg at det var travelt nede på avdelingen. Noen av pasientene hadde brodder, men det har ikke hjulpet. Folk har falt på isen likevel, sier hun.

- Fryktelig lang ventetid

I løpet av helga ble det satt inn ekstra ressurser, og heldigvis var det seksjonsoverlege Mona Nysted som hadde vakt.

- Hun jobbet fort og effektivt. Sammen med de andre ansatte kom vi oss igjennom helga, sier Skorstad.

På grunn av den massive pågangen ble det lang ventetid for enkelte.

- På legevakta var det også en del som kom med influensa og magesyke, og det var fryktelig lang ventetid. Vi fikk alle pasientene hvor det var snakk om at det kunne være brudd, sier Skorstad.

Til tross for lange køer, var pasientene positive, og de fleste tok det hele med fatning.

- Selv om det var lang tid å vente for noen, så tok de det fint. Det var helt utrolig, sier hun.

- Ikke forberedt

Også mandag formiddag er det hektisk ved Ortopedisk avdeling etter helgas strabaser.

- Jeg tror folk ble litt lurt av det været. Folk var ikke forberedt. Det er hektisk i dag også, fordi det var en del pasienter vi fikk flyttet til i dag, sier Skorstad.

Seksjonslederen mener det ekstremt glatte føret er vanskelig å beskytte seg imot.

- Slik det var på søndag, så er det ikke så mye å gjøre noe med. Vi kan ikke be folk sitte inne heller. Det er håpløst når det snør over blank is. Da er det engang sikkert at brodder betyr noe, sier hun.

Slikt føre er svært skummelt ifølge seksjonsleder Ragnhild Skorstad. Det var flere som hadde fått brudd selv etter å ha brukt brodder. Foto: camilla kilnes