Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (Isfit) er verdens største internasjonale studentfestival. Om to dager, 5. februar, braker årets festival i gang. 450 deltakere fra 114 forskjellige land skal sette sitt preg på Studentersamfundet i Trondheim.

- Alle deltakerne skal bo hos verter. Det er en viktig del av opplevelsen, og jeg snakket nylig med en tidligere deltaker som sa at det beste minnet var å bake med verten mens de hørte på The Beatles, forteller Isfit-president Marius Jones.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

- Eksotisk opplevelse

Det er omtrent 100 sengeplasser som fremdeles mangler to dager før festivalen åpner, og Jones håper det løser seg i grevens tid.

- For deltakerne er det en eksotisk opplevelse å komme hjem til en trønder eller student. Det er en stor del av den fantastiske Isfit-opplevelsen, mener Jones.

Dersom noen kun har én sengeplass, men desto mer gulvplass, er det ingen hindring for å ta imot flere deltakere.

- Det eneste verten trenger å stille med er seng eller sofa og en liten frokost hver morgen. Isfit låner gjerne ut madrasser dersom man ikke har noen sengeplass. Noen verter tar én deltaker, mens andre tar fem. Det er ikke husrommet det står om, men hjerterommet, forteller Jones.

- Program hele dagen

Allerede i morgen begynner deltakerne å komme fra alle verdens kanter, og innen torsdag er alle på plass.

- Det haster litt å få på plass verter. Det er ingen kjempekrise, men vi håper jo at dette går i boks før de kommer, sier han.

Mange frykter at vertskapsrollen skal kreve mye tid og ressurser, men Jones forsikrer at det er fullstendig opp til verten hvor mye vedkommende engasjerer seg.

- Deltakerne forventer ikke å bli underholdt av verten. Deltakerne er med på program hele dagen, sier han.

Får venner for livet

Men dersom du kunne tenke deg å delta på noe sammen med deltakeren du har i hus, er det flere muligheter. Flere poster på kulturprogrammet og debattmøtene er åpen for alle.

- Man kan være en vert som stiller med kun seng og frokost, eller så kan man få seg en ny venn fra Benin, Kongo eller Tadsjikistan. Det finnes historier om verter som besøker deltakerne i deres hjemland etter å ha blitt kjent med dem under Isfit, forteller Jones, og legger til:

- Dette kan være starten på et vennskap for livet. Det er utrolig oppegående mennesker som kommer til Norge og som er nysgjerrig på noe nytt. Det vil vertene merke, sier han.

Isfit har verter som er studenter, småbarnsforeldre, pensjonister og familier. Eneste kravet er at de bor innenfor Stor-Trondheim bussområde.

- Deltakerne har gratis tilgang til buss, og i helgene setter vi opp egne nattbusser. Verten trenger ikke bo i gangavstand til Samfundet, sier han.

- Skikkelige helter

Alle de 450 deltakerne kan engelsk, men skulle du ha lyst til å friske opp spansken fra videregående eller ønsker tips til neste ferie i Tanzania, er det fullt mulig å komme med ønskeliste.

- Deltakerne kommer hovedsakelig på torsdag, og da er det bare å stikke innom Samfundet og få med seg en deltaker hjem. Vi har noen skikkelige helter i Trondheim som har tatt imot flere deltakere i mange år. Det viser at mange synes det er en fantastisk opplevelse. Man må gjerne engasjere seg i deltakeren sin, men det er ikke noe krav. Det holder at man peker ut hvor knekkebrødet og pålegget finnes, sier Jones.

Han er opptatt av at deltakerne skal få en ekte opplevelse i møte med Norge.

- Når nordmenn drar på reise, så ønsker vi å oppleve det genuine og ekte. Da er det ikke så nøye med høye standarder. Det er ingen deltakere som forventer at det skal være et luksushjem de kommer til, sier han.

Årets Isfit arrangeres mellom 5. og 15. februar.

Marius Jones er årets Isfit-president, og han anbefaler å bli vert. - Du kan få venner for livet, sier han. Foto: Simen Sundsbø/isfit
De 24 afrikanske Isfit-studentene på NM-tribunen utgjorde et eksotisk innslag på Røros. Foto: geir tønset