- Det er jenter som kjøper seg vesker fra Marc Jacobs og Michael Kors, men det er langt i fra det dyreste, sier daglig leder i Høyer i Trondheim, Ingrid Brun.

Brun mener ingen av jentene kjøper det dyreste på markedet. Likevel er det mange som ønsker en veske fra Michael Kors som en erstatning for skolesekken. Den koster 2500 kroner.

Starter etter konfirmasjonen

Når jentene er blitt konfirmert, er det mange som drar til motebutikken Høyer for å kjøpe seg noe fint.

- De unge som kommer hit kjøper som oftest lommebøker og armbånd, og det er gjerne med kontanter de har spart opp eller fått i bursdagspenger.

Brun opplever ikke at det er noen kunder under 12-13 år, men sier at de i den alderen ofte kan komme for å kjøpe en populær lue til 200 kroner.

- Men det er aldri noe dyrere enn det. Det er ingen unge jenter som kommer hit og velger det dyreste, og det de kjøper er ofte noe de har ønsket seg i veldig lang tid, forteller hun.

Sjelden et problem

Rektor ved Thora Storm videregående skole, Anne Karin Sveinall, mener skolen ikke bærer preg av dette nå, men at hun i tidligere år har lagt merke til at jentene går med dyre Mulberry-vesker.

- Tidligere har elever vært bekymret for å henge av seg Canada Goose-jakker på skolen. Men det har ikke vært noe tema ellers, forteller Sveinall.

Rektor ved Lade skole, Bente Moholt, mener deres skole ikke har noe problem med dette, og mener at det er rom for ulikhet.

- Det er ikke noe tema blant elevene, i så fall ville det ha vært på nyttårsball eller andre sosiale sammenkomster der det er om å gjøre å glitre litt mer enn vanlig, forteller hun.

Ingen forandring

Daglig leder i Bogart Cosmo, Cecilie Klein Reinertsen, mener ungdommene i Trondheim ofte er opptatt av It-varene, og at det ikke har forandret seg fra da hun var ungdom.

- Mange ønsker den ene veska, så er det ikke så nøye om buksa og genseren er fra H&M. Det handler om å ha den luksusen på arma, å få den gode følelsen. Det er ikke annerledes nå enn før, tidligere var det sånn at man skulle ha den rette buksa, eller de skoene. Sånn er det ennå, og slik har det alltid vært. Det har bare kommet vesker til på ønskelisten, forteller hun.

Reinertsen forteller at de selger mange vesker fra Mulberry og Marc Jacobs. Skoleveskene til Mulberry selger godt, og de kan koste 8000 kroner.

Dyrt med veske til 8000 kroner

Reinertsen mener det er opp til ungdommene selv og foreldrene å bestemme hva som er greit og ikke. Hun mener en ordentlig skolesekk ville ha kostet opp mot 1000 til 2000 kroner også.

- En skoleveske til 2500 kroner trenger ikke å være helt urimelig, men en skoleveske til 8000 kroner er en dyr investering, sier hun.

Hun tror likevel ikke at ungdommene i Trondheim går mot en prisklasse man kan finne ved Oslo vest.

- Oslo vest har alltid vært et fenomen, et område hvor det kanskje har blitt satt høyere krav på hva man skal ha og gå med. I Trondheim er det mer mainstream, og hvis en Adidas-veske til 600 kroner hadde vært en It-vare her, så hadde nok den veska vært den alle skulle ha, forteller hun.