Eierskapsenheten i Trondheim, som har ansvaret for utøvelsen av skjenkekontrollen, har varslet mulig inndragning av skjenkebevillingen på seks steder i Trondheim:

* Søstrene Karlsen

* Lille London

* Olavs Pub og Spiseri

* Studio 26

* Scandic Lerkendal

* Bobby’s Bar

- Svært alvorlige brudd

Enheten mener alle stedene har brutt alkoholloven ved å selge og skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler.

Dette anses som et svært alvorlig brudd, og alle står i fare for å miste retten til å skjenke i tre uker.

Tidligere har det vært en forholdsvis enkel prosedyre på veien frem til avgjørelse: Varsel om inndragning, så har skjenkestedene to uker på seg for å gi en skriftlig uttalelse, også avgjør formannskapet både om det blir inndragning, og hvor lang inndragningsperioden skal være.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Får skjenke inntil videre

Men nå er veien litt mer kronglete. For etter en avgjørelse av Sivilombudsmannen i november i fjor fremstår det for enheten uklart hvilke beviskrav som skal legges til grunn i saker om midlertidig inndragning av skjenkebevilling. Eierskapsenheten har nå anmodet Fylkesmannen i Sør-Trøndelag om en klargjøring.

- Ingen saker vil bli fremmet for formannskapet før uttalelsen fra Fylkesmannen foreligger. Alle skjenkestedene kan fortsette skjenkingen inntil videre, sier jurist Marte Bjørnsen, og påpeker at eierskapsenheten ikke har tatt endelig stilling til om det skal innstilles på å inndra bevillingene.

Fra Fylkesmannen får adressa.no opplyst at de vil avvente uttalelse fra helse - og omsorgsdepartementet og helsedirektoratet.

Snøvlende, ustødig og spydde

Adressa.no refererer nedenfor fra rapportene fra kontrollene på de seks stedene, og tilsvaret fra skjenkeplassene .

* Olavs Pub og Spiseri:

Kontroll 24. januar mellom 22.20 – 23.10.  En mannliggjest i 60-årene var åpenbart påvirket av rusmidler. I rapporten heter det at blant annet at mannen kom vinglende med gjentatte støttesteg. Blikket var tomt og svømmende. Kontrollørene ble med en gang oppmerksom på mannen som de mener skilte seg ut i folkemengden. Han snakket snøvlende, dultet borti flere personer. I tillegg omtaler rapporten at flere andre gjester i lokalet var for fulle.

- Vi som driver og jobber i puben har overfor den kontrollerende myndigheten «lagt oss flate», noe vi i møtet med kommunen har kommunisert. Vi har umiddelbart tatt tak i saken internt, for å unngå at noe slikt skjer igjen, sier daglig leder ved Nova Hotell Kurs og konferanse, Stig Klomsten.

* Lille London

Kontroll 29. november mellom 00.45 og 01.25. Kontrollørene skriver i rapporten at en mannlig gjest tydelig støttet seg til bardisken for å holde balansen da han fikk servert to halvlitere. Han hadde sjanglende bevegelser og måtte ta støttesteg. Han var blank og sløv i øynene, og satt urolig i fanget på en annen mann. Han sølte øl, og holdt også på å falle fremover, men ble holdt igjen av den andre mannen. Kontrollørene reagerte også på at flere gjester hadde høyt beruselsesnivå, og at det på et av bordene ble servert 17 shots på ett brett.

- Det er en overreaksjon av den enkle grunn at man aldri kan gardere seg fullt ut mot slike hendelser. Vi mener at inndragning av skjenkebevilling som sanksjon må forbeholdes de tilfellene hvor en virksomhet over tid ikke viser evne eller vilje til å innrette seg i samsvar med alkohollovens forutsetninger. Å risikere tre ukers inndragning for èn enkeltstående hendelse som nevnt ovenfor er uholdbart.  Det rammer et serveringssted så sterkt at konsekvensene kan være dramatiske.  Finner man  et forhold så graverende at inndragning bør være konsekvensen, så vil én helgs inndragning kjennes så godt «på pulsen» at det ville ha den ønskede effekt, sier advokat Kjell O. Berg i NHO Reiseliv, som har skrevet tilsvaret til kommunen på vegne av Lille London.

* Scandic Lerkendal

Kontroll i  januar mellom 23.40-00.30. Kontrollørene ble oppmerksom på ei kvinne i alderen 40-50 år. Hun slet med å sitte rolig og oppreist, og datt med jevne mellomrom både litt fremover og til siden. Når hun gikk hadde hun ustø gange, og hun skal ha omfavnet en brydd mann flere ganger. Hun ble servert drikke, og snøvlet når hun snakket.

- Vi er nå i dialog med kommunen og har avgitt vårt tilsvar i saken. Vi ønsker ikke å spekulere rundt en eventuell inndragelse av skjenkebevillingen og avventer nå situasjonen, sier konstituert direktør Roger Rønning.

* Studio 26

Kontroll 1. november mellom 00.00-01.05.  Kontrollørene så en mann i 20-årene som sjanglet og støttet seg til baren med begge hendene. Mannen hadde ustø gange, og dultet borti andre gjester etter at han fikk servert drinken. Mens han urinerte observerte kontrolløren at mannen støttet hodet inntil veggen. Han brukte også flere forsøk på å treffe sugerøret slik at han fikk drikke.

- Vi har sendt brev til kommunen med vårt tilsvar. Men jeg må si at kontrollørene, her og andre steder, bør komme til ansvarshavende med en gang det oppdages brudd på alkoholloven. Da kan jeg som ansvarshavende se med egne øyne hva som observeres der og da, og ikke etter at det er for sent. Da kunne vi ha avverget slike ting, sier styreleder Rune Vikvald, som mener inndragelse er alt for streng reaksjon.

* Søstrene Karlsen:

Kontroll 5. desember mellom 00.05-01.05: Kontrollørene observerte ei dame i 40-årene som de hevder var åpenbart påvirket av rusmidler. I rapporten beskriver de blant annet at hun var ustødig og sjanglet fra side til side, og at hun ved flere anledninger ble støtte av annen person. Hun klarte ved to anledninger ikke å ta på seg jakken. Kvinnen skal også ha lukket øynene unaturlig lenge, og at de var blanke og svømmende når de var åpne.

I tilsvaret som er sendt kommunen skriver daglig leder Nina Karlsen at utestedet har drevet prikkfritt i ti år, og at hun håper det kan være til deres fordel.

"Vi er uheldige på denne kontrollen, og får en rapport som sannsynligvis er strengere enn den burde ha vært. Dette ville trolig blitt ha blitt avdekket av kontrollørene selv, om de hadde valgt å snakke med gjesten. Det fritar oss likevel ikke for ansvaret ved at vi kunne markert tydeligere at vi har kontroll på gjesten ved å snakke med henne også i den perioden kontrollørene var der"

* Bobby's bar

Kontroll 17. januar mellom 22.40-23.25. Kontrollørene observerer ei dame som hadde snøvlete tale og hadde problemer med å sitte rolig. Hun gikk etter hvert på toalettet hvor hun ble værende lenge. Da hun kom ut igjen havnet hun etter hvert ved bordet til kontrollørene. Der sank hun sammen, og spydde litt i sine hender. Etter et nytt toalettbesøk satte hun seg ved et bord, og drakk videre.

- Dette har vi ingen kommentar til, sier daglig leder Tore Pedersen til Bobby's bar.