Som følge av den generelle situasjonen i etterkant av terroraksjonene i Paris og København, valgte politiet å ha ekstra vakthold utenfor synagogen i Arkitekt Christies gate i Trondheim søndag ettermiddag.

I begge terroraksjonene var jøder terrormål, og flere ble drept i angrepene. Erez Glazer var i synagogen sammen med sin datter Ella (7) søndag ettermiddag. Synagogen har ofte sosiale treff for barn på søndager hvor barna blant annet lærer om jødiske skikker og høytider.

Både Erez Glazer og datteren synes politioppbudet er betryggende.

- Det er greit og betryggende, men samtidig er det ubehagelig og trist. Det skal ikke være sånn, sier Glazer.

- Ligger i bakhodet

Han kommer opprinnelig fra Israel, men har bodd i Trondheim siden 2002.

- Har dere vurdert å la være å dra i synagogen på grunn av det som har skjedd i Paris og København?

- Nei, vi føler oss trygge og Trondheim er en fredelig by. Men når det er sagt, så har vi selvsagt tenkt over situasjonen. Når det skjer slike forferdelige ting i Danmark, Norges naboland, er det klart at det ligger i bakhodet at noe kan skje også her, sier Glazer.

Han forteller at det har vært politivakt utenfor synagogen tidligere, men at det er første gang at fullt bevæpnet politi står utenfor under et arrangement.

- Ingen konkrete trusler

Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser til Adresseavisen at det ikke er noen konkrete trusler som er bakgrunnen for ekstra vakthold.

- Det er ingen konkrete trusler som har kommet inn, og det er ingen indikasjoner på at noe skal skje eller at noe er uvanlig , sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim i Sør-Trøndelag politidistrikt.

En annen far Adresseavisen snakket med etter barnearrangementet, er glad for at politiet har valgt å høyne sikkerheten.

- Det gir oss trygghet samtidig som det er ubehagelig. I Oslo er det imidlertid et mye større sikkerhetsapparat, og man føler seg litt tryggere i Trondheim.

Sønnen sier han ikke blir redd av politi med maskinpistoler.

- Nei, jeg synes det er greit. Vi får politivakt etter det som skjedde i København, forklarer gutten.

Far og sønn ønsker ikke å identifiseres med navn og bilde i avisen.

Brukt millioner

Etter angrepet på en koscherbutikk – en butikk med jødisk mat - i etterkant av angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, har sikkerheten rundt Det mosaiske trossamfunn i Trondheim vært høynet. Etter terroren i København ble sikkerheten vurdert på nytt, i samråd med både politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Vi har brukt millioner på sikkerhet i Trondheim de siste årene. Det er skremmende at vi skal bli tvunget til dette, og det er en skjebnens ironi at mye av pengene som kom fra restitusjonssoppgjøret har gått med til sikkerhet, uttalte Rita Abrahamsen til Adresseavisen tidligere denne uken.

Abrahamsen er formann i Det mosaiske trossamfunn i Trondheim.

- Betryggende: Jødiske Erez Glazer og datteren Ella lot seg ikke prege av at væpnede politimenn sto utenfor, da de forlot synagogen i går kveld. – Selv om det er ubehagelig at det er nødvendig, er det samtidig betryggende, sier Glazer. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Det Mosasiske Trossamfunn i Trondheim forteller at de har brukt millioner på sikkerhet de siste årene. Foto: håvard haugseth jensen