Den amerikanske nyhetskanalen CNN har samlet syv av verdens kuleste fremkomstmidler, og har med Trondheims sykkelheis på listen. Det skriver Aftenposten.

De mener tilbudet er supert for turister og byens innbyggere - fordi det hjelper syklister med å nå toppen av byens bratteste bakke uten å bruke pedalkraft.

Sykkelheisen fungerer ifølge hjemmesiden Trampe.no på følgende måte: Du sitter på sykkelen med høyre fot plassert på heisen som skyver deg opp den 130 meter lange bakken i en fart på 2 m/s.

God eksponeringseffekt

Trondheim var den første byen i verden som fikk den type konstruksjon for syklister. Siden oppstarten i 1993 har sykkelheisen fått mye oppmerksomhet – både hjemme og ute.

Jarle Wanvik er mannen bak sykkelheisen Trampe/CycloCable mener CNNs liste har god eksponeringseffekt.

- Vanskelig å si hva slik listeoppføring betyr annet enn god eksponering - ikke minst for Trondheim som turistmål. Det som teller aller mest for oss som produsenter er at produktet holder hva det lover når det gjelder effekt på sykkelbruk, brukervennlighet, økonomi og driftssikkerhet, sier Wanvik, som er daglig leder av firmaet Design Managment.

Interessen for sykkelheisen strekker seg langt utover landets grenser, og Wanwik blir kontaktet ukentlig fra interessenter.

- Sykkelheisen har fått svært stor internasjonal oppmerksomhet. Jeg får ukentlig henvendelser fra hele den industrialiserte verden, og ikke minst fra all verdens pressebyråer og tidsskrifter. Sykkeltilrettelegging, bytrafikk og design og urban planlegging er stikkord her, sier han.

Satser stort som sykkelby

Og planlegging av Trondheim som sykkelby er i full gang. Internasjonal salgssjef Lisbeth Fallan i VisitTrondheim sier at det arbeides med å gjøre byen til landets mest sykkelvennlige.

- Vi arbeider med utbygging av nye sykkelstier, og har som mål å bli den beste sykkelbyen i landet, sier Fallan.

Oppmerksomheten fra en av USAs største mediekanaler om sykkelheisen er morsomt og godt nytt, mener hun.

- Vi synes det er fantastisk å få oppmerksomhet, det er veldig kult det. Sykkelheisen er faktisk en av de største turistattraksjonene i byen sammen med blant annet Nidarosdomen, sier Fallan.

300 000 siden oppstart

Sykkelheisen har transportert med enn 300 000 syklister siden 1993, noe som er mellom 20 000 og 30 000 årlig.

Trampe/CycloCable er åpen på sommerstid, og brukes flittig av byens innbyggere og turister. Det koster ingenting å ta heisen.

Se hele listen av fremkomstmidler på CNN.com.