- Kollegaen min hylte, og plutselig var det en stor fugl inne i butikken, sier Lena Hårberg, Vero Moda-ansatt i Nordre gate i Trondheim.

En spurvehauk hadde fløyet inn og plassert seg på ei vifte mandag rundt klokken 13. Hårberg og kollega Gime Ramadani forsøkte å jage den ut, men haukens flukt endte i et møte med utstillingsvinduet. Den falt i bakken, men kom seg fort på beina.

Så la Hårberg merke til at den sto på noe.

- Åh, den har med seg babyen sin, tenkte vi. Vi gikk nærmere og oppdaget at den lille fuglen ikke pustet. Den hadde sikkert dødd da de fløy inn i vinduet. Så trist, tenkte vi da. Så begynte hauken å spise på den. Det var ikke babyen likevel, sier Hårberg.

Lunsj

Spurvehauken var ikke på en familieutflukt. Eller på shopping. Den var på leting etter et yndet sted for å innta lunsjen. Og der blant utstillingsdukkene begynte hauken å spise. En liten time etter var det kun fjær, blod og beinrester av duemåltidet igjen.

Mens hauken koste seg med maten, ringte de ansatte flere vaktselskap for å få hjelp til å fjerne fuglen. Ingen kom dem til unnsetning.

- Vi måtte gjøre det selv. Jeg pakket hendene inn i plastikk så den ikke kunne bite meg, og vi klippet opp en dongeripose som vi forsiktig la over fuglen. Den sto helt i ro da jeg plukket den opp, sier Hårberg.

- Populær butikk

Hauken ble tatt med utendørs og sluppet fri, tilsynelatende uskadd.

- Jeg følte meg som en helt etterpå. Spesielt når ingen av Securitas-vaktene turde å ta i den, ler hun.

- Tapte dere salg på grunn av hauken?

- Det er ikke godt å si. Vi ble en populær butikk, men folk ble stående utenfor vinduet - ikke inne.

- Uvanlig at de er så rolige

Seniorforsker Torgeir Nygård i Norsk institutt for naturforskning (NINA) har sett bildet av fuglen og bekrefter at det er snakk om en spurvehauk.

- Selv om det er et ganske uskarpt bilde, så tror jeg nok jeg kan si at det er en spurvehauk. De spinkle beina tyder klart på spurvehauk. Den er også tverrstripa i brystet som spurvehauker i alle aldre er, noe som for så vidt voksne hønsehauker også er. Men det er først og fremst unge uerfarne hauker som driver på denne måten inne i byen, sier Nygård.

- Det er ganske uvanlig at de er så rolige at de lar seg plukke opp, men denne var kanskje utsulta og medtatt, sier seniorforskeren om haukens adferd.

De ansatte måtte selv fange fuglen og slippe den løs etter en time inne på Vero Moda-butikken.
Lene Hårberg måtte ta hauken i egne hender og få den ut av butikken. Hun følte seg som en helt etterpå, forteller hun til adressa.no. Foto: Privat
- Det er ganske uvanlig at de er så rolige at de lar seg pukke opp, men denne var kanskje utsulta og medtatt, sier Torgeir Nygård fra NINA om hauken. Foto: Lena Hårberg