Nå foreslår han at kommunen adopterer et undervisningsopplegg som Oslo-skolen nettopp har innført for å forebygge politisk ekstremisme.

- Jeg antar at utfordringen er større i Oslo enn i Trondheim. Men samtidig vet vi at mange av de mest ekstreme gruppene i Midtøsten i stor grad rekrutterer vestlige ungdommer, og dessverre også ungdommer fra Norge. Om Trondheim er spesielt utsatt vet vi ikke noe om, men det er viktig å drive holdningsskapende arbeid. Det er der skolene kan gjøre en viktig jobb, sier Moe som er leder i kulturkomiteen i Trondheim.

Han tar opp saken i bystyret denne uken.

Veileder

Bakgrunnen for Moes forslag er at Erna Solberg i høst gikk ut og oppfordret kommunene til å gjøre en jobb for å forebygge radikal ekstremisme. Trondheim kommune har svart på dette med å utarbeide en veileder for dem som jobber med barn og unge, og som er bekymret for at enkeltpersoner er på vei inn i et radikalisert miljø.

Les også: Vil stoppe radikalisering blant unge

Men Moe mener det må gjøres mer.

– Osloskolen har laget et undervisningsopplegg som jeg vil be rådmannen vurdere om skal innføres i Trondheim også. Dette opplegget skal bevisstgjøre ungdom slik at en motvirker at unge får ekstreme holdninger og blir rekruttert til ekstreme miljøer, sier Moe.

Ifølge Aftenposten er hensikten med undervisningsopplegget å gi læreren mulighet til å fange opp tegn på skadelig radikalisering, skape en dialog og lytte til elevenes refleksjoner om dette temaet. Skolebyråd Anniken Hauglie (H) sier til Aftenposten at det å få satt dette på dagsorden i skolen er et verktøy for forebygging.

– Er det skolens oppgave å jobbe mot at ungdommer blir radikaliserte?

– Toleranse og demokratiforståelse er en viktig del av norsk skole. Skolene må skape holdninger som gjør at ungdommer ikke tiltrekkes av slike ekstreme holdninger, sier Moe.

Les også: Tagget ISIS var her

Bekymret

Ifølge PST har det reist over 70 fremmedkrigere fra Norge til Syria og Irak. I november fortalte Adresseavisen at Trondheim kommune og politiet i løpet av tre år hadde forhindret tre minoritetsungdommer fra å bli radikale muslimer. Dette var gutter i alderen 16-23 år som var på vei inn i et radikalt miljø.

Det var voksne i kretsen rundt ungdommene som sendte bekymringsmeldinger.

- De reagerte på holdningene og meningene de ytret, og så en utvikling de alene ikke klarte å håndtere, sa Even Ytterhus, leder for samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak i Trondheim (SLT).

- Alle er gutter med minoritetsbakgrunn. De fungerer godt i det norske samfunnet i dag. Dette viser at forebyggende arbeid fungerer, sa Ytterhus.