Totalt ble seks personer siktet etter at falske tusenlapper var i omløp i Trondheim like før jul i fjor. Disse falske tusenlappene ble kjøpt på «det mørke nettet».

Fem av dem som ble siktet møtte i såkalte tilståelsessaker i Sør-Trøndelag tingrett denne uka. I retten la de unge trondhjemmerne, som er i alderen 17 til 20 år, kortene på bordet.

Slik endte sakene for de fem som møtte i retten denne uken:

  • En 17 år gammel gutt ble dømt for å ha anskaffet 60 falske tusenlapper. Ni ganger lyktes han med å bruke de falske tusenlappene i ulike butikker og restauranter i Trondheim i desember. To ganger forsøkte han dette, uten å lykkes. For dette ble han dømt for anskaffelse av falske penger, bedrageri og bedrageriforsøk. I tillegg ble han dømt for andre mindre forhold. På bakgrunn av guttens lave alder ble han dømt til samfunnsstraff i 316 timer, som må gjennomføres i løpet av ett år. 17-åringen vedtok dommen i retten.

  • En 18 år gammel mann ble dømt for å ha mottatt tilsammen åtte falske tusenlapper. Han lyktes med å bruke dem tre ganger og forsøkte å bruke en falsk tusenlapp en gang uten at han lyktes. Av dommen fremgår det at mannens befatning med sedlene fremstår som impulsivt og ikke planlagt. Mannen ble på bakgrunn dette ble mannen dømt til samfunnsstraff i 127 timer. Det er ikke kjent om mannen har vedtatt dommen.

  • En 18 år gammel mann ble dømt for å ha mottatt sju falske tusenlaper da han var 17 år. Fem ganger lyktes han med å bruke de falske tusenlappene i ulike butikker i Trondheim. Tre ganger brukte han sedlene selv, mens han medvirket til bedrageri to ganger. Av dommen fremgår det at mannen var under innflytelse av 17-åringen, som bestilte sedlene da bedrageriene skjedde. Det var også 17-åringen som mottok store deler av fortjenesten etter bedrageriene. Mannen ble også dømt for et annet forhold. Fordi han var under 18 år på gjerningstidspunktet påvirket dette straffen i formidlende retning. Mannen på bakgrunn av dette dømt til samfunnsstraff i 34 timer. Mannen vedtok dommen i retten.

  • En 19 år gammel mann ble dømt for å ha mottatt to falske tusenlapper og for å ha brukt dem på to dagligvarehandler i Trondheim i starten av desember. Mannen ble i Sør-Trøndelag tingrett dømt til en samfunnsstraff i 320 timer tre dager etter han brukte falske tusenlappene. Derfor valgte tingretten å gi mannen en fellesstraff for forholdet han da ble dømt for og for at han anskaffet seg og brukte de falske tusenlappene. Denne straffen ble satt til 330 timers samfunnsstraff. Mannen vedtok dommen i retten.

  • Ei 20 år gammel kvinne ble dømt for å ha mottatt en falsk tusenlapp og for å ha brukt denne på Vinmonopolet på Solsiden i starten av desember. Pengene skal hun ha mottatt og brukt, fordi hun ble presset til det, fremgår det av dommen. For dette fikk hun en betinget fengselsstraff på 35 dager. Kvinnen vedtok dommen i retten.

Den siste personen som er siktet i saken, har ennå ikke blitt stilt for retten. Saken er sendt til beramming i Sør-Trøndelag tingrett, der saken vil komme opp som en tilståelsessak.