To ganger tidligere har 66-åringen begjært å få straffesaken fra Frostating lagmannsrett opp på nytt. Begge gangene har Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avvist begjæringene. Spørsmålet om gjenåpning av lagmannsrettens dom har ikke vært gjenstand for behandling.

Det som nå har vært begjært av kommisjonen, er dommen på gjeninnsetting for at reststraffen skulle fullbyrdes.

Gift i drinkene

Wiik ble i desember 2000 dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap. Han tok livet av ekssamboeren ved å helle gift oppi drinker han ga henne. Kvinnen led en smertefull død.

Påtalemyndigheten fikk ikke medhold i en senere begjæring om å omgjøre sikringen til forvaring. Lagmannsretten la blant annet til grunn at han ikke ville bli prøveløslatt fra fengselsstraffen på 21 år, og at han dermed først ville bli løslatt i 2020. Det forelå ikke tilstrekkelig grunnlag for å konstatere at det også i 2020 ville foreligge en slik kvalifisert og reell fare for gjentakelse, som er et vilkår for dom for forvaring.

Ble prøveløslatt

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning vedtok i mai 2013 å prøveløslate 66-åringen fra fengsel noen dager senere. Han sto da med en resttid på seks år og 269 dagers fengsel. Som vilkår for prøveløslatelse ble han pålagt ukentlig oppmøte ved Østfold friomsorgskontor i ett år.

Men han brøt flere ganger vilkårene, blant annet dro han til Danmark, og ble pågrepet ved retur på kaia i Norge. Ved Fredrikstad tingrett i april i fjor ble han dømt til gjeninnsetting i fengsel for fullbyrding av retsstraffen på seks år og 87 dager av straffen på 21 år.

En anke til Borgarting lagmannsrett ble nektet fremmet, og deretter forkastet av Høyesteretts ankeutvalg. Wiik ble pågrepet i oktober i fjor etter at han hadde forskanset seg med våpen. Han ble varetektsfengslet samme dag og overført Halden fengsel for fullbyrding av straffen.

Flere brudd

Wiik begjærte i november i fjor gjenåpning for Gjenopptakelseskommisjonen. Han ble prøveløslatt i slutten av mai 2013. Første brudd på vilkårene for prøveløslatelse skjedde i juli samme år. En innskjerpingssamtale ble holdt noen dager senere, uten at det hindret nye brudd. Retten fant derfor at delvis gjeninnsetting ikke ville være tilstrekkelig til å hindre ytterligere brudd på møteplikten.

Han fikk i desember 2013 sykemelding fra fastlegen, som han leverte til friomsorgen som har kontor 300 meter fra fastlegen. Etter noen dager fikk han beskjed fra friomsorgen om at de ikke godtok sykemeldingen. Vurderingen var gjort av lekfolk, ikke av lege. Wiik var overbevist om at friomsorgen var forpliktet til å godta sykmeldingen og unnlot å møte.

I god tro

Terje Wiik mener han var i god tro. Da han ti dager før sykemeldingens utløp kontaktet friomsorgen for å avtale neste møte, fikk han beskjed om at han ikke trengte å møte mer hos dem.

Friomsorgen sendte saken til retten og krevde ham gjeninnsatt i fengsel. Resultatet ble at han ble dømt til gjeninnsetting for fullbyrding av nesten seks og et halvt års fengsel for å ha unnlatt å møte hos friomsorgen i disse fire ukene.

Wiik opplevde ikke at han fikk noen som helst hjelp fra friomsorgen etter løslatelsen fra den lange dommen. Han ba om at saken ble prøvd på nytt, og at han i mellomtiden skulle løslates. Imidlertid har Gjenopptakelseskommisjonen enstemmig forkastet begjæringen om gjenåpning fra Terje Wiik.