Det sa biskop Tor Singsaas da fylkesmann Jørn Aksel Krog (66) ble bisatt fra Nidarosdomen i ettermiddag. En fullsatt kirke tok farvel med en avholdt familiemann og embetsleder. Krog sovnet stille inn på St. Olavs Hospital 3. mars. Han rakk å være fylkesmann i Sør-Trøndelag i vel tre år.

– Det er godt å være mange når vi har mistet den vi har aller mest kjær. Jørn tok med seg så mye vakkert i livet sitt. Han var så takknemlig for det han hadde fått oppleve. Han ville ikke være bitter etter at han ble alvorlig syk, la Singsaas til.

Biskopen holdt minnetalen på vegne av Jørns kone Hilde. I juli i fjor fikk de den alvorlige beskjeden om Jørns kreftsykdom. De satte seg ned og diskuterte om de hadde noe ugjort, men bestemte seg for å nyte utsikten fra karnappet, nyte god mat og godt drikke, dra til hytta i Lofoten, ut og fiske og reise til gården på Røros. Jørn og Hilde telte dagene bokstavelig talt, de fikk 5666 dager sammen.

Opptatt av sørsamene

– Jørn følte han hadde mye ugjort som fylkesmann. Det store arbeidet med kommunereformen opptok ham. Også vilkårene for sørsamene var han opptatt av, som å styrke språket og styrke forholdene for reindriftsnæringen.

Singsaas fremholdt at Jørns største sorg var ikke å kunne følge barnebarna inn i voksenlivet. Sammen med Hilde skrev han ned 130 sider om livet han hadde levd, og som barnebarna med tid og stunder kan ta frem. Jørn hadde selv planlagt seremonien i kirken og minnesamværet i Erkebispegården.

Født på EC Dahl

Biskopen fortalte at Jørn hadde moro av å fortelle at han var født på EC Dahls stiftelse, født på sitt eget kontor. Fylkesmannen holder som kjent til i den tidligere fødeinstitusjonen.

Jørn vokste opp på Røros, i en storfamilie, med sterke røtter til fjellbygda. Etter examen artium ved Trondheim Økonomiske Gymnas dro han til Handelshøyskolen i Bergen og ble siviløkonom. Der var han aktiv i idrettslaget Gular.

– Der traff han Berit, de ble kjærester, giftet seg og fikk barn. Tilbake i Trondheim ble Jørn aktiv i Byåsen idrettslag, særlig innen håndball. Etter mange år skilte Jørn og Berit lag, sa biskopen.

Ble tidlig leder

Jørn ble leder i ung alder. Han jobbet i bl.a. Fiskeridirektoratet, var generalsekretær i Norges Fiskarlag, og var departementsråd i Fiskeridepartementet da han i juni 2011 ble utnevnt til fylkesmann i Sør-Trøndelag.

Singsaas understreket at Jørn alltid har brydd seg om sine medarbeidere, han har satt menneskeverdet høyt.

– I 1999 kom Hilde inn i hans liv. De utviklet en dyp, felles plattform. Innlandsgutten ble kysten og havets sønn. Jørn uttrykte takknemlighet for den tiden dere fikk sammen. Du fulgte ham frem helt til det siste. Han hentet kraft og hvile fra Røros og Lofoten. Han sa han hadde sine røtter fra Røros, men hjertet sitt hadde han i Lofoten.

Trivdes som fylkesmann

Statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og fornyingsdepartementet understreket at man var alltid helt trygg på at Jørn fylte rollene og løse oppgavene på en god måte.

– Vi har inntrykk av at han trivdes godt som fylkesmann. Han var rolig, raus, klok og en reflekterende mann. Sporene han har satt etter seg vil leve i mange år fremover. Jeg vil lyse fred over en dypt respektert og avholden mann, sa Chaffey.

Luftforsvarets musikkorps messingensemble spilte «Ut mot havet» av Edvard F. Bræin ved innledningen til seremonien. Solist Ane Berg Vighals fremførte «Gje meg handa di, ven» av Sondre Brattland og «Båten og båra» av Mary Pettersen. Organist var Magne Draagen. I et vakkert vårvær med gnistrende sol ble kisten båret ut.

Kransehav: Det var kranser og blomster fra slekt, venner og det offsielle Norge. Foto: Kjell A.Olsen
Avholdt: Biskop Tor Singsaas tegnet et bilde av en svært avholdt og respektert fylkesmann Jørn Aksel Krog. Foto: Kjell A.Olsen