Fredag ble det nye samarbeidet mot arbeidsmarkedskriminalitet presentert. Det består av Arbeidstilsynet, Nav, Politiet, Toll, Skatteetaten og Trondheim Kemnerkontor.

Satsingen er helt i tråd med regjeringens varslede front mot ulovlig arbeid.

- De bransjene som utmerker seg er bygg og anlegg, renhold, transport, overnatting, servering og uteliv. I tillegg finner vi bilpleiebransjen, sier Stig Magnar Løvås som er regiondirektør i Arbeidstilsynet til NRK.

Mot menneskehandel

- Vi oppretter det vi kaller A-krim-gruppen, som skal finne de aktørene som driver useriøst og som etatene skal rette en ekstra innsats mot, skriver Skatteetaten i en pressemelding om saken.

I tillegg til brudd på arbeidsmiljøloven og ulovlig arbeid, håper samarbeidspartnerne å kunne avdekke menneskehandel og skatte- og trygdekriminalitet gjennom den nye satsingen.

- Konsekvensene er forhåpentligvis at vi skaper uro i det arbeidskriminelle markedet og får ryddet opp. Vi skal sørge for mer inntekter til staten og stoppe den kriminelle virksomheten som går fra alt fra misbruk av folk, til misbruk av trygd, sier regiondirektør i Skatteetaten, Trude Vollheim Webb til NRK.

Starter uropatrulje

- Dette er et område som vi ser stadig mer og som har større skadevirkninger år for år. Det må vi klare på en bedre måte enn det vi gjør i dag, sier politimester Nils Kristian Moe til NRK.

Blant planene som ble presentert fredag er en felles uropatrulje som skal dra ut på kontroller på ulike arbeidsplasser for å sjekke identiteten til arbeidere og kontrollere regnskap. Innsatsen blir rettet spesielt mot bygg- og anleggsbransjen, renhold, transport, overnatting og servering.

- Dette er et område som vi ser stadig mer og som har større skadevirkninger år for år. Det må vi klare å gjøre noe med, sier politimester Nils Kristian Moe Foto: jens petter søraa