- Det er ingen grunn til å vente til 2016 med å ta debatten. Etter to år med dagens system har vi gjort oss mange erfaringer. Bransjen sier at det er ting som det er grunn til å se på, og vi må tørre å ta en diskusjon allerede nå, sier Børge Beisvåg, næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Trondheim.

Politikerne vil vente

I Trondheim risikerer man å miste skjenkebevillingen i tre uker etter en hendelse som observeres av to kontrollører. Som regel handler dette om servering av alkohol til en person som åpenbart er påvirket av rusmidler. Dette utløser åtte prikker, og gir tre ukers skjenkestopp med det samme.

I en rekke artikler har adressa.no skrevet om skjenkereglene og prikksystemet i byen. Blant annet har gruppelederne i de politiske partiene i Trondheim uttalt seg om dagens regler, og om de bør endres.

I svarene sier flere at det kan være lurt å evaluere ordningen, men ikke før i 2016, i etterkant av høstens kommunevalg. Flere politikere uttrykker også at utelivsnæringen selv var sterkt involvert i utformingen av dagens regelverk.

- Ikke slik vi ønsket det

Men det er en sannhet med store modifikasjoner skal vi tro Beisvåg, Michael Minervini som eier av Frati, Bari, AiSuma og Una Pizzeria og regiondirektør i NHO Trøndelag, Merethe Storødegård.

- Det er rett at næringen selv ønsket prikksystem, men ikke slik vi har det i dag. Vi ga i fellesskap en uttalelse i 2012 hvor vi ønsket et litt annerledes system for prikksystem og håndheving, sier Beisvåg.

- Det var ikke slik at vi sto på barrikadene for prikksystem, men det kom som et resultat av en dialog der alle parter må gi og ta. Nå må vi ta en ny runde, og vi vil sende invitasjon til ny dialog med en gang. Vi blir neppe 100 prosent enige, men vi tror også politikerne er opptatt av det samme som oss, supplerer Storødegård.

- Må få ny sjanse

Minervini, som har vært i utelivsbransjen i rundt 20 år, mener at de useriøse må få seg en smekk hvis de gjentatte ganger bryter reglene.

- Men det blir helt feil at én enkelt hendelse kan føre til tre ukers skjenkestopp. Det er russisk rulett om vi mister bevillingen eller ikke. Og det kun fordi en 20 år gammel ansatt som er ny i bransjen gjør én eneste feil, og skjenker én person som kontrollørene mener er påvirket av rusmidler. Hele livsverket kan gå i grus av en feil. Det er ikke slik vi mener prikksystemet skal fungere. Vi mener det må gå an å få en ny sjanse, og ikke stopp med en gang fordi man gjør én feil på for eksempel 15 år, sier Minervini.

- Avviksfokusert kontrollregime

Beisvåg er også redd for at det blir for tilfeldig nå hvem som får skjenkestopp og ikke får. Han mener kommunen ser for mye på enkelthendelser, og ikke den systematiske driften.

- Hvis det plutselig er en gjest som blir full, er det da klokest å lempe denne kjappest mulig ut, eller kan det føre til større konfliktsituasjoner som er ubehagelig for flere. Eller skrive rapport for hvordan situasjonen ble håndtert, og vurdere prikker utfra det, spør han.

Og legger til:

- Næringen ønsker en god dialog, og ikke et veldig firkantet strengt avviksfokusert kontrollregime. For det er det det er, mener Beisvåg.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Her er grafikken som viser grader av påvirkning som kontrollørene bruker som veileder. Foto: Faksimile fra Helsedirektoratets «Veileder i salgs- og skjenkekontroll»