Mens 17-åringen bestilte de falske tusenlappene, var det hans 23-årige kompis som mottok dem i postkassen.

De falske tusenlappene kom i posten gjemt under sjokoladen i en konfekteske fra Freia. På toppen av konfektesken var det en invitasjon til et bryllup. En annen gang var de falske tusenlappene gjemt mellom flere konvolutter, som var pakket inn sammen med julekort fra Unicef.

Dette hadde 17-åringen klart å bestille på det mørke nettet på et kryptomarked - et marked svært lik alle andre netthandler, bare at den er skjult på det mørke nettet, hvor både kjøper og selger kan skjule sin identitet.

Les dokumentaren Silkeveiene - om hvordan norske narkotikanettverk selger dop i bøtter og spann til norske kunder på en skjult del av internett

Bestilte prøveparti

Prisen for fem falske tusenlapper, som av politiet har blitt beskrevet til å være av svært god kvalitet, var 1250 kroner.

- Først bestilte vi et prøveparti på fem falske tusenlapper. Vi brukte dem, og lyktes med det, sier 23-åringen.

- Det virket altfor enkelt, legger 17-åringen til.

Butikkene de prøvde å bruke de falske tusenlappene i var gjerne mindre utenlandske kiosker, uten overvåkningskamera. Etter hvert ble også større dagligvarehandler og butikker oppsøkt.

- Vi tenkte på å forflytte oss til andre steder enn Trondheim, forteller 17-åringen.

Ideen til det hele kom i fjor høst.

- Vi hadde lyst til å tjene penger, og kom over det mørke nettet. Vi synes det virket enkelt å bestille noe fra datamaskinen, og da vi så de falske tusenlappene var det bare å peise på, sier 17-åringen.

Han forteller at han hadde vært kjent med det mørke nettet i et par år, men at han ikke sjekket det ut før i høst.

- Det var overhodet ikke vanskelig å bestille falske penger. Det var like lett som å gå på YouTube, sier han.

Åtte unge innblandet

I tillegg til 17-åringen og 23-åringen er også seks andre personer innblandet i saken. 17-åringen og fem av vennene er dømt for anskaffet seg falske tusenlapper og for bedrageri. 23-åringen og en annen kvinne er fortsatt siktet i saken, og venter på at rettsakene deres skal komme opp.

De seks vennene til 17-åringen og 23-åringen ble innblandet i saken ved at de fikk en eller noen få falske tusenlapper fra dem. Deretter brukte vennene pengene i butikker eller kiosker. Også 17-åringen og 23-åringen kjøpte billige varer, for å få ekte penger i veksel.

- De andre kjøpte seg noe i en butikk, så fikk de det de kjøpte og en liten slant av vekslepengene, så fikk vi resten, forklarer 23-åringen.

Etter å ha holdt på med dette i over to uker var det slutt. På adressa.no kunne de lese om at politiet etterforsket saken, og at de hadde mottatt mange anmeldelser om falske tusenlapper. Likevel fortsatte de.

- Jeg tenkte at vi ikke måtte gjøre det mer, og ringte til et par kompiser som var med falske tusenlapper på Sirkus Shopping. Jeg ba de om å ha seg ut, sier 23-åringen.

Ble tatt

Senere var de på Ica Tempe. Da hadde de med seg de falske tusenlappene.

- Jeg var skeptisk, og ville ikke at vi skulle gå inn. Men en av de andre bare gjorde det likevel. Idet vedkommende skulle betale ville ikke maskina ved kassa ta imot tusenlappen. Vi rømte, mens vedkommende ble igjen. Jeg sendte tekstmelding om at vedkommende måtte stikke av. Men vedkommende ble tatt med til stasjonen, og ble fratatt mobilen, sier 23-åringen.

Etter det gikk det kort tid før politiet hadde kartlagt alle som var med. Dermed havnet både 17-åringen og 23-åringen i politiarresten. Mens 17-åringen var der noen timer, var 23-åringen i politiets arrest i fire dager.

Sistnevnte forteller at han gjorde det hele fordi han hadde ubetalte regninger på bilen, og at det var like før den ble tvangssolgt.

- Regningen fikk jeg betalt. Jeg har bilen fortsatt, men den må jeg selge. Jeg har ikke råd til å ha den lenger, forklarer han.

- Resten av pengene ble brukt på alkohol, tull og tøys. Vi hadde det artig med pengene, sier 17-åringen.

- Dumskap

17-åringens straff ble en samfunnsstraff på 316 timer. Han har fortsatt ikke startet gjennomføringen av straffen, som må utføres på ett år. Det betyr at han må jobbe mye, samtidig som han er skoleelev.

- Det vi holdt på med var dumskap. Rett og slett. Jeg synes synd på folka vi lurte, sier 23-åringen.

- Jeg skulle ønske at vi ikke gjorde det, men nå er det for sent. Så får vi lære av våre feil, legger 17-åringen til.

23-åringen forteller at han hadde plan om å skaffe seg en jobb som krever vandelsattest.

- Nå er vel den muligheten borte for alltid, dessverre.

Frykter flere lignende saker

De to forteller at de opplever at jevnaldrende i stadig større grad bruker det mørke nettet - særlig til å skaffe seg narkotika.

Politiførstebetjent John Ola Volden, som har sittet med etterforskningen av denne pengefalsk-saken, frykter at saker som ligner denne, med unge gjerningspersoner som handler ulovlige ting på det mørke nettet, bare er i oppstartfasen.

- Man kan sitte på gutterommet å handle det man måtte ønske seg på det mørke nettet. Alt mulig er til salgs. Det er lettere å få tak i ting, sier han.

Volden opplyser at de ikke har lyktes med å ta vedkommende som solgte ungdommene de falske tusenlappene.

- Annonsen er trukket, og ligger ikke tilgjengelig på nettet mer. Vi har ikke fulgt opp saken videre. Det har heller ikke Kripos gjort, sier han.

Slik så en av de forfalskede tusenlappene ut. Foto: Politiet