– Det burde være en prioritert oppgave for ansvarlige myndigheter å sørge for at alle innsatte har toaletter på cella, skriver sivilombudsmann Aage Thor Falkanger i en pressemelding.

I årsmeldingen til Falkanger fra 2014 er fengslene i Trondheim og Drammen tatt opp som eget tema. Her konkluderes det med at toalettilgangen ikke tilfredsstiller materiell minstestandard. De alternative løsningene som er i bruk i dag er ikke akseptable.

– Dobøtter og lignende kan innebære en helserisiko. Dårlige toalettfasiliteter kan føles nedverdigende og på den måten gjøre straffegjennomføringen tyngre enn nødvendig, sier sivilombudsmannen.

Bruker doposer

I Trondheim fengsel er flertallet av cellene uten egne toaletter, og de innsatte må følges til fellestoalett. Dette kan resultere i lange køer, og av og til må fanger oppbevare avføringen i poser mens de venter på å få bruke toalettene.

– Alternativet til eget toalett på hver celle er å sørge for mer ressurser, slik at de innsatte kan bli låst ut ved behov, sier sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Fengslene gir uttrykk for at nye toaletter er på vei i løpet av 2015.

– Kriminalomsorgen har i sitt svar gitt uttrykk for at toaletter vil installeres i løpet av 2015. Dette er en positiv konsekvens av ombudsmannens uttalelse, sier Aage Thor Falkanger.

Gammelt problem

Fengselsleder Egil Gabrielsen ved Trondheim fengsel har ikke fått noe rapport på dette, men sier det er lenge siden de innsatte har benyttet avføringsposer.

– Det stemmer at ikke alle de innsatte har egne toaletter, men det er lenge siden vi har hatt behov for å bruke poser, sier Egil Gabrielsen til adressa.no.

Han vil ikke uttale seg mer før de har mottatt rapporten fra sivilombudsmannen.