- Det er sannsynlig at disse gravsteinene har blitt dumpet i Nidelva for mange år siden, og nå har de blitt presset opp på land av vårflommen, sier avdelingsleder for kirkegårder i Trondheim, Trygve Jensen.

- Slik skal det ikke være

Tirsdag formiddag var Silje Nyhus ute og gikk ved Nidelvas bredder i Trondheim. Ved Tilfredshet kirkegård ble hun oppmerksom på mange gravsteiner som lå både hele og i biter på land. Flere hadde fortsatt de inngraverte navnene inntakt.

- Det første som slo meg, var at slik skal det vel ikke være. Det er steiner, men når det er gravsteiner og det fortsatt står navn på dem, er det best at fjerningen av disse gjøres på en ordentlig måte, sier Nyhus, som la ut bilder av funnet på Twitter.

50-60 år gamle

Trygve Jensen mener at gravsteinene må ha blitt dumpet før 1987, da det ble innført nye rutiner på hvordan man fjernet steinene.

- Når de som eier et gravsted ikke vil eie det lenger, blir gravstøtten fjernet og satt på et lager. Etter et år, om ikke eier ombestemmer seg, blir navn fjernet og steinene blir levert til entrepenør for destruering, sier Jensen.

Dette har tydeligvis ikke blitt gjort i dette tilfelle.

- Gravsteinene er kanskje 50 - 60 år gamle. Det er ikke uvanlig at en del gravminner kan komme opp etter vårflommen. Nå blir de hentet opp og levert til destruering, gamle synder må renskes opp, sier avdelingslederen.

Mange gravsteiner kom til syne i vannkanten. Mest sannsynlig har de blitt dumpet for over 50 år siden.
Avdelingsleder for kirkegårder i Trondheim, Trygve Jensen, mener at gravsteinene må ha blitt dumpet før 1987, da det ble innført nye rutiner på hvordan man fjernet steinene.
Foto: Silje Nyhus la ut bildene av gravsteinene på Twitter.