Tidligere sysselmann på Svalbard og nåværende fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, fyller 70 år neste uke og går av for aldersgrensen. Dagens to embeter slås sammen med effekt fra 1. januar 2016. Det vedtok regjeringen i fjor høst. Søkerlisten er nå offentlig kjent, og sammen med ni andre søkere står rådmann i Trondheim, Stein Ytterdahls navn der. Ytterdahl er opprinnelig fra Agder.

–Nå går toget

–Nå går toget for min del, og jeg har valgt å stå på perrongen i full offentlighet, sier Ytterdahl. Han tror jobben er «interessant og mulighetsgivende» i en periode med store reformer.

–Agder er en mulighetens region, så jeg tar sjansen på å utfordre de andre, sier han. Mandag ble formannskapet i Trondheim orientert om hans beslutning om å søke.

Sterke konkurrenter

Ytterdahls konkurrenter er først og fremst sittende fylkesmann i Aust-Agder, trønder og tidligere stortingsrepresentant for SV, Øystein Djupedal (54). Men også tidligere Frp-politiker Vidar Kleppe (51) har søkt og stortingsrepresentant for Høyre, Svein Harberg (56) er et annet hett navn. Harberg var tidligere ordfører i Grimstad.

–Hva tror du om sjansene dine?

–Jeg hadde ikke søkt hvis jeg ikke hadde ment at jeg har den riktige bakgrunnen for å gjøre en solid jobb. Så får vi se hva som skjer.

–Har du et ønske om å komme deg hjem til Agder igjen?

–Jeg er glad i Trondheim og glad i Sørlandet. Jeg så på selve jobben som en utfordrende mulighet og derfor søker jeg, svarer Ytterdahl.

De andre søkerne

Inntil kommune- og regionstrukturen er avklart, opprettholdes kontorene i både Kristiansand og Arendal, og fagavdelingene blir samlet på ett av stedene. Ifølge kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er det langsiktige målet en samlokalisering av hele embetet. I tillegg til de allerede nevnte har følgende personer søkt: Arthur W. Nordlie, 61, managing partner Arthur Nordlie, Oslo, Gro Anita Trøan, 43, rådmann, Grimstad, Kristin Tofte Andresen, 50, fylkesrådmann, Kristiansand, Harald E Vigebo, 48, bedriftseier/daglig leder, Kristiansand, Jan Oddvar Skisland, 56, fakultetsdirektør v/UiA, Kristiansand, Siri Mathiesen, 55, regiondirektør NHO Agder, Arendal.