Sør-Trøndelag tingrett har bestemt at mannen i 40-årene som er siktet for grovt ran av en 80-åring i Bratsbergvegen i Trondheim natt til i går blir varetektsfengslet i to uker.

Siktelsen har en strafferamme på 12 års fengsel, og påtalemyndigheten ville ha ham fengslet i fire uker.

Rømte ut kjellervindu

Det var klokken 00.45 natt til onsdag at politiet i Trondheim ble varslet om at en 80-åring hadde blitt overfalt og ranet i og utenfor sitt hus i Bratsbergvegen. Mannen ble tvunget ned i kjelleren i sitt eget hus hvor hendene hans ble stripset. Etter hvert kom mannen seg ut gjennom et lite kjellervindu, og fikk varslet nabo om ranet. Politiet anholdt en mann i 40-årene kort tid etter, og han erkjente forholdet.

I kjennelsen fra tingretten heter det at: «Retten har ved vurdering av mistanken lagt særlig vekt på at siktede ble pågrepet av hundepatrulje i nærheten av åstedet, og at han har erkjent forholdet og selv gitt politiforklaring om faktiske forhold som støtter erkjennelsen»

- Støte allmenheten

Retten mener at det fare for bevisforspillelsesfare, og han fengsles også etter straffeprosesslovens paragraf 172, som omhandler hensynet til allmennheten. Retten finner at den grove voldsbruken mot en mann på over 80 år tilsier at det både er egnet til å støte allmenhetens rettsfølelse og egnet til å skape utrygghet dersom siktede løslates.

Nye undersøkelser

I kjennelsen står det at etterforskningen er i en tidlig fase, og at politiet vil gjøre ytterligere undersøkelser av åstedet, ransake hos siktede og undersøke om andre gjerningsmenn kan ha vært involvert. Retten mener det er en konkret fare for at siktede vil ødelegge bevis som ennå ikke er oppdaget eller fjerne spor. Spesielt mener de faren er stor for dette ved ransakingen som ønskes gjennomført.

Saken ble behandlet som kontorforretning.