Anders Flaa ble natt til onsdag overfalt og sperret inne i sin egen kjeller med hendene tapet sammen.

Likevel greide han å rømme ut gjennom et lite kjellervindu og fikk slik varslet om ugjerningen. Politiet mener han gjorde en stor egeninnsats som førte til at raneren ble pågrepet samme natt.

Skulle hente inn sykkel

– Jeg skulle ut og ta inn sykkelen for natta, forteller Flaa som var alene hjemme da raneren kom.

Les også: Rømte ut av kjellervinduet

– Da jeg kom opp på trappa med sykkelen, kom raneren byksende, maskert og i helt svarte klær. Han var helt svart, og jeg så ingenting i mørket.

Flaa satte seg til motverge og forteller at det oppsto et basketak på trappa, men at han ble overmannet av raneren. Det var kuldegrader og glatt. 80-åringen sto i tøflene, mens innbruddstyven var kledd i arbeidsklær og støvler. Slik fikk raneren fort overtaket og dro ham inn i gangen.

Hadde elektrosjokkvåpen

– Der dro han frem noe som lignet en pistol, men som var et elektrosjokkvåpen. Han brukte den til å skyte meg i armene og slå meg i hodet der jeg har måttet sy 30–40 sting. Det var blod overalt i gangen etterpå. Flaa mener raneren må ha vært godt forberedt på kamp. Etter å ha brukt elektrosjokkvåpenet, tapet han hendene til Flaa tett sammen, og krevde å bli tatt med til safen der han trodde Anders Flaa oppbevarte penger.

Les også: Fengsles i to uker etter grovt ran av 80-åring i Trondheim

På jakt etter penger

– Men jeg har ikke penger liggende. I safen var det bare papir som ikke var interessante for raneren. Da raneren skjønte at det ikke var penger i safen, smelte han døra igjen, stengte den med kroken på utsiden og sperret meg inne i kjellerrommet. Flaa forteller at han mistet tøflene i basketaket, og sto i bare strømpelesten på det kalde murgulvet i kjelleren.

Raneren har selv forklart til politiet at han var på jakt etter penger. Etter å ha sperret 80 år gamle Anders Flaa inne, gikk han gjennom resten av huset. Han fikk med seg bankkort, coop-kort og noen hundrelapper fra lommeboken til Flaa. 80-åringen regner med at han ville komme tilbake til kjelleren for å få koden, og var sikker på at han måtte komme seg ut av kjelleren før raneren kom tilbake.

Rømte ut av kjellervinduet

– Jeg var i en fortvilt situasjon der jeg sto i bare tynnstrømpene og var i villrede om hva jeg skulle gjøre. Med hendene stripset fast sammen greide han likevel å klatre opp til kjellervinduet høyt oppe på veggen, få opp haspene og krype ut gjennom det trange kjellervinduet.

– Det var så trangt at jeg måtte åle meg ut med den ene skuldra først. Men det var bare å komme seg unna. Ellers er jeg redd jeg kunne ha blitt drept.

I mørket, mens den voldelige innbruddstyven gjennomsøkte huset etter penger, sprang den spreke 80-åringen til naboen noen hundre meter borte.

Redd for å falle

– Jeg kunne ikke springe så fort fordi jeg visste at jeg ikke ville komme meg opp dersom jeg falt. Med hendene sammenstripset var jeg bortimot handikappet. I tillegg var jeg redd for å ramle i bekken som renner mellom meg og naboen. Det var fem kuldegrader og jeg var uten sko og var redd for å havne i den kalde bekken. Han forteller at da han kom til naboen hadde han brukt opp kreftene sine og var helt tom. naboene fikk varslet nødetatene som kom med ambulanse og politi etter kort tid. Slik ble raneren pågrepet rett utenfor hjemmet til 80-åringen kort tid etterpå.

– Jeg er i god form takket være fysisk arbeid gjennom et langt liv og at jeg trener på treningssenter flere ganger i uka. 80-åringen er fremdeles i fullt arbeid, og driver med salg av hagejord fra gården og driver skogsarbeid daglig.

– Hvordan greide du å være så snartenkt?

– Jeg har i flere år vært bekymret for at noe slikt skulle skje, og har tenkt gjennom hva jeg burde gjøre.

Blir boende i huset

– Hvordan blir det å bo her etter dette?

– Først tenkte jeg at det ble umulig, men politiet var tydelig på at jeg ikke må være redd for å bo her. Det kan umulig skje en gang til.

Hendene sammenstripset: Slik ble hendene til 80 år gamle Anders Flaas stripset sammen før han ble stengt inne i kjelleren. Likevel klarte han å rømme gjennom et trangt kjellervindu. Foto: Christine Schefte
På sykehuset: Slik så han ut dagen etter overfallet. Foto: Privat
Kjellervinduet: Gjennom dette vinduet greide Anders Flaa å rømme med hendene fast stripset sammen.