Psykolog og førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, Åge Diseth, forsker og underviser i motivasjon og personlighet. Han tror flykatastrofen i alpene gjør at flere nå bekymrer seg for å fly.

– Men det er en veldig stor forskjell på å bekymre seg for å fly, og faktisk la være å sette seg på et fly. Jeg tror ikke det er så mange som helt dropper flyturen på grunn av det som har skjedd, sier Diseth til adressa.no.

LES MER: Skjulte sykdom for arbeidsgiver

– Ikke representativt

De som nå engster seg mer enn vanlig, selv om de ikke vanligvis har angst for å fly, ber han tenke følgende:

– De må tenke gjennom hva slags informasjon de mottar. Det har skjedd en flykatastrofe som får enorm oppmerksomhet. Da vil vi mennesker automatisk tenke at dette er representativt for hva som kan skje når du flyr. Men det er jo ikke sant. Det går tusenvis av flyturer, og som regel går det veldig fint. Folk må realitetsorientere seg, råder psykologen, som fra 1. april er professor ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Bergen.

De som er mer enn vanlig bekymret etter flytragedien, de som kanskje kjenner angst og har flyskrekk fra før, kan ta i bruk flere teknikker for å dempe angsten – og til og med overkomme den.

LES MER: Kapteinen forsøkte å slå seg inn i cockpit med øks

Her er psykolog Åge Diseths beste tips:

1. Ha en bekymringstime. Sett av et bestemt tidspunkt en gang i uka. Mandag kl. 18-19 skal du bekymre deg for kommende flyturer. Dette er en måte å få kontroll på. Det kan også føre til at du blir lei av å bekymre deg til slutt, du gidder rett og slett ikke mer. Det er fristende å bruke hverdagene til å grue deg til noe du skal gjøre, men dersom du setter av et tidspunkt til dette, kan det unngås.

2. Ha god tid. Mye av flyangst handler om tap av kontroll. Dersom du har tannlegeskrekk, kan du i verste fall forlate stolen. Sitter du i et fly, kommer du deg ikke unna. For å gjenvinne noe av kontrollen, er det lurt å gi seg selv god tid. Ikke stress på vei til flyplassen, da aktiveres angsten. Vit hvor du skal gå.

3. Snakk om det. Fortell andre at du er redd. For eksempel en medpassasjer eller en flyvert. Det er en gammel psykologklisjé, men det hjelper: Snakk om det! Når du blir redd skjer to ting; du kjenner ubehag og du prøver å skjule det. Det er to ting å mestre på en gang. Er du ærlig og sier at du er redd, slipper du utfordringen med å late som du ikke er det. Du kan også få hjelp, du vil oppleve forståelse, at andre anerkjenner redselen din. Det i seg selv er terapi.

LES MER: Har gjort funn hjemme hos annenflygeren

4. Avledning. Snakk med medpassasjerer om andre ting. Les en bok, hør på musikk. Spis mat. Gå på do, gå i midtgangen, hva som helst!

5. Avspenningsøvelser. Angst spenner kroppen. Da må du prøve å slappe av i muskulaturen. Avspenn beina, avspenn magen og nakken. Prøv gjerne vekselvis å stramme alle musklene for deretter å slappe av. Noen kan også ha god nytte av apper som instruerer deg i hvordan du skal slappe av og puste riktig.

6. Kjenn på redselen. Registrer at du er redd. Tenk: Nå er jeg redd. Ikke kjemp imot. Det kan være vanskelig å både tenke at du er redd og samtidig prøve å fjerne redselen. Ikke la flyturen bli en arena der du skal prestere. Aksepter ting som de er. Tenk: Ja, jeg er redd, det er en del av livet, det er greit det også.

LES MER: Fordømmer lekkasjen av lydopptak

7. Unngå alkohol og tabletter. Det kan gi ytterligere tap av kontroll og fravær av mestring. Det fører til at du må drikke eller ta tabletter for å klare å fly, og det er veldig uheldig. Det kan i seg selv fremkalle skam og skyldfølelse.

8. Motiver deg selv. Motivasjon handler om to ting: Å oppnå positive ting, og å unngå negative ting. Når du har angst prøver du å unngå det ubehagelige, men da taper du også mestringsopplevelsen. Tenk heller: Det er enklere å gjennomføre flyturen enn å unngå angsten.

Psykolog Åge Diseth anbefaler folk som er redde for å fly å sette av en time i uka til bekymring. Det øker kontrollen over flyskrekken. Foto: Universitetet i Bergen