- Det er veldig vanskelig å lokalisere kilden til lukten, sier Christian Nordskag, vaktleder ved Trondheim bydrift.

- Bydrifta har vært ute med forurensningsgruppen i hele dag, uten at vi har lyktes med å finne kilden. Vi har saumfart hele nedslagsfeltet. Vi har besøkt en bensinstasjon i området, vi har inspisert gravemaskiner som står i området og vi har vært rundt på flere bedrifter. Men så lenge vi ikke finner noe overflateforurensning, er dette som å lete etter nåla i høystakken, sier Nordskag.

Lenser

Brannvesenet har fredag kveld og lørdag formiddag lagt ut lenser både på Leangen og ved utløpet på Rotvoll for å fange opp forurensningen som trolig er diesel eller fyringsolje på avveie.

- Vi jobber med å demme opp slik at vi begrenser skadene. Vi prøver så godt vi kan å fange opp forurensningen, men vi kan ikke love at vi klarer det 100 prosent, sier Jostein Tangen, operatør ved 110-sentralen. Lørdag formiddag registrerer han at vannet fortsatt er forurenset.

- Det kan tyde på at situasjonen er blitt forverret, sier Tangen.

Vanskelig jobb

Det var ved 20.30-tiden fredag kveld det kom inn melding om sterk diesellukt fra Rotvollbekken ved Rotvoll. Politi og brannvesen startet da med undersøkelser langs hele bekken, fra Rotvoll og opp til Moholt. Men store deler av bekken ligger i rør, derfor er det ingen enkel jobb.

Lekk tank

Nordskag tror det mest sannsynlig dreier seg om nedgravde synder som en lekk fyringsoljetank.

–Det kan være en gammel fyringsoljetank som det har gått hull på. Da er det veldig vanskelig å finne ut hvor dette stammer fra, sier Nordskag.

Han ber om at de som har en fyringstank i kjelleren på østsiden av omkjøringsveien, nå tar en sjekk. Dette gjelder særlig i området fra Brundalen og til Vegamot på Moholt.

–Vi ser gjerne at de som har en fyringsoljetank i området tar en sjekk, og kjenner etter om det er noe diesellukt rundt huset sitt. I så fall må de melde fra til vakta ved bydrifta, sier Nordskag.

Flere kubikk

– Hvor stor forurensning kan det dreie seg om?

–Det er veldig vanskelig å si. En tank kan være på flere kubikk, sier Nordskag. Dette kan dermed i verste fall tilsvare flere tusen liter.

Ved 14-tiden er han på befaring ved Leangen, og kan registrere at forurensningen ikke har avtatt.

- Det kommer fortsatt diesel eller olje i vannet. Vi må bare håpe at det avtar etterhvert, påpeker Nordskag.

Brannvesenet har nå lagt ut lenser flere steder langs Rotvollbekken for å fange opp forurensningen. Her er brannvesenet i aksjon ved Ikea på Leangen. Foto: Richard Sagen
Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665
Foto: Richard Sagen