Den europeiske listen toppes av University college of Cork i Irland mens NTNU er på 79. plass blant de over 600 europeiske utdanningsinstitusjonene som er med i den internasjonale målingen U-Multirank.

13 norske universitet og høyskoler er med i sammenligningen. NTNU topper lista over de norske utdanningsinstitusjonene, etterfulgt av Norges idrettshøgskole og Universitetet i Oslo, skriver nettavisen khrono.no.

Målt 1200 utdanningsinstitusjoner

1200 universiteter fra hele verden er med på målingen. 631 av dem i Europa. Det er et internasjonalt konsortium ledet av det tyske Centre for Higher Education (CHE) og det nederlandske Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS) som står bak. målingen.

U-Multirank skiller seg fra andre rangeringer ved at de har med langt flere variabler i sin presentasjon. Institusjonene blir ifølge khrono.no målt ut ifra 31 ulike variabler innen fem dimensjoner som er undervisning, kunnskapsoverføring, forskning, regionalt samarbeid og internasjonalisering.

Verktøy for studenter og ansatte

De som står bak målingen sier at hovedpoenget ikke er å rangere institusjonene, men et verktøy for studenter og ansatte innen akademia til å sammenligne ulike institusjoner i ulike land når de skal velge seg nytt studiested eller en ny arbeidsplass.

Prosjektet er finansiert av EU. Hensikten er gi et mye bredere grunnlag for å sammenligne utdanningsinstitusjoner enn andre internasjonale rangeringer.

NTNU god på vitenskapelig publisering

NTNU får toppkarakteren A både på vitenskapelig publisering og ekstern finansiering av forskning, og også blant annet på sampublisering med industrielle partnere. Dette bidrar til at NTNU havner på 79. plass i Europa. Universitetet i Oslo ligger på 94. plass ifølge khrono.no.

Professor Dr. Frans van Vught, og professor Dr. Frank Ziegele, som begge er prosjektledere for U-Multirank sier i en pressemelding at hva som er verdens beste universitet er helt avhengig av hvilke variabler man vektlegger.

LES OGSÅ KRONIKKEN:Hva er galt med universitetet?