- Når forholdene ikke krever det, så er det forbudt med piggdekk etter 13. april i år, sier rådgiver Tore Nordstad ved miljøenheten i Trondheim kommune.

Piggdekksesongen varer fra 1. november til første mandag etter påske. I år er dette den 13. april.

- Denne regelen om første mandag etter påske er litt vrien å huske, og det har vi full forståelse for. Derfor gir vi i disse dager en påminner på bybussene, sier Nordstad.

- Trenger en påminnelse

Nordstad sier at mange er flinke til å legge om fordi sommerdekk er komfortabelt, bråker mindre og er tryggere på sommerføre. Men det er ikke alle som husker å bytte om til sommerdekk.

- Vi hører alltid knitring fra piggdekk til langt ut i mai, selv om gradestokken har passert både 15 og 20 varmegrader, så det er tydelig at noen trenger en påminner. Jeg håper de tar den godt i mot, for det er jo ikke noe gøy å bli stoppet av politiet, som har varslet kontroller.

Les også: Bileiere kan søke om 1200 kroner i «piggdekkpant»

Hovedkilden til luftforurensing

Piggdekk sliter på asfalten og er hovedkilden til luftforurensing og svevestøv i Trondheim. I år har luftkvaliteten vært svært god. Så langt i år har det kun vært fire overtredelser. Dette er på grunn av godt renhold.

- Langs hovedinnfartsåren til byen, har vi forhøyet innsats med vask av hele veiarealet. Dette innebærer feiing og spyling fra husvegg til husvegg på denne strekningen. Kjørebane, fortau, midtrabatter, skilt, sykkelfelt og andre sideareal blir grundig rengjort. Dette for å fjerne oppsamlet støv og skitt. Ved behov legger vi magnesiumklorid på disse arealene for å fange opp svevestøv, sier ingeniør Kjetil Haarberg i Trondheim Bydrift.

På hovedveiene feies det ved bruk av større feiemaskiner, disse er utstyrt for spyling. I boliggatene feies det fortrinnsvis med bruk av traktor.

Luftforurensingen måles kontinuerlig, og forurensningsforskriften stiller klare krav til hvor mye svevestøv vi kan ha per døgn og år.

Sjekk når din bydel får feiebilen på besøk

Se også: Derfor er asfalten våt

Les også: Reneste lufta på 20 år i Trondheim (PLUSS)

Flest bruker piggfrie dekk

Flertallet av Trondheims befolkning bruker piggfrie dekk. Hele 64 prosent benytter seg av dekk uten pigger. Disse vil Nordstad rette en stor takk til.

- De som kjører piggfritt trenger ikke å tenke på piggdekksesong. De kan kjøre med piggfrie dekk når de vil, men i likhet med piggdekk så slites de raskere og har dårligere egenskaper på sommerføre enn sommerdekk, sier Nordstad.

Les også: Pigger verre enn diesel i Trondheim (PLUSS)

Her vasker de gatene slik at luftkvaliteten i Trondheim skal være god. Foto: Merete Mauland,Trondheim bydrift
Nå er Trondheim kommune i gang med vårrengjøringen av veiene. Foto: Miljøenheten/Trondheim