- De var veldig flinke på teori og hadde mye erfaring. Jeg synes likevel det viktigste er hvor flinke de var til å støtte meg da jeg hadde problemer. De fortjener en pris for arbeidet de gjør med nokså fortvilte mammaer med syke eller premature barn, sier Marlen Nevervei.

I oktober i fjor fødte Nevervei en liten jente som fikk navnet Vida. Hun kom til verden i uke 33 og var et prematurt barn. På grunn av den tidlige fødselen var ikke lille Vida sterk nok til å bli ammet.

- I starten fikk hun all mat gjennom sonde, men vi drev med spisetrening og hun klarte etter hvert å bli ammet.

Les også: Forskning: Amming gir både høyere IQ og inntekt

En rekke utfordringer

Men problemene for den nybakte moren stoppet ikke der. Nevervei fikk også brystbetennelse. Men til tross for flere utfordringer hadde hun et stort ønske om å amme Vida.

- De fikk meg til å føle meg flink og jeg ble motivert til å fortsette å prøve. Jeg følte meg aldri presset til å amme, slik jeg har lest utallige eksempler om, sier Nevervei.

Nevervei ønsket å takke avdelingen på sykehuset for hjelpen hun fikk. Derfor nominerte hun de til ammehjelpens BegeistRingsPris.

- De ga meg mange tips og tok seg god tid til å hjelpe meg. Det jeg satte mest pris på var at de ikke bare ramset opp forskjellige tips, men tok seg tid til å vise meg og ga meg forskjellige hjelpemidler, sier Nevervei.

Les også: Ammebilde-debatten koker på Facebook

Mødrenes opplevelse betyr mest

- Vi er svært takknemlige, stolte og rørte over å ha fått denne prisen. Det at vi er nominert av en mor betyr ekstra mye, fordi i dette arbeidet er det nettopp mødrenes opplevelse som betyr aller mest, sier Laila Øie, seksjonsleder ved nyfødt intensiv på St. Olavs Hospital.

Ammehjelpens BegeistRingsPris deles ut hvert eneste år til en barselavdeling, helsestasjon eller andre som arbeider med ammende mødre. Prisen skal være en oppmuntring til dem som satser på faglig kvalitet og menneskelig omsorg i barseltiden, og får tilbakemelding på god ammeveiledning av mødrene.

Les også: Facebook tillater ammebilder

Forståelse for mødrenes situasjon

Nyfødtintensiven har over lang tid arbeidet for å bli bedre på ammeveiledning.

- Mødrene som har barn liggende på Nyfødt intensiv er ofte sårbare, de blir adskilt fra barnet sitt rett etter fødsel, og det å få etablert amming betyr mye, både i et tilknytningsperspektiv og ernæringsperspektiv. Det er ingen selvfølgelighet at barnet legges rett til mors bryst når barnet av en eller annen grunn trenger behandling på Nyfødt intensiv, sier Øie.

På grunn av barnets tilstand kreves det ofte langt mer for å få etablert amming. Det er avgjørende å ha pleiere som har kunnskap om kompetanse og amming og veiledning, samt forståelse for mødrenes situasjon.

- De pleierne som arbeidere med dette må bruke tid på veiledning, tilrettelegging, oppmuntring, trøst og støtte til mødrene i denne prosessen, sier Øie.

Avdelingen prioriterer tid til dette arbeidet.

- Det å få etablert amming betyr mye. Både for barnet og moren, men også sett i et folkehelseperspektiv, sier Øie.

Les også: Dette er svangerskapet - uke for uke

Lille Vida ble født for tidlig. I uke 33 kom den lille jenta til verden. Foto: Privat