På fredag, seks dager før premieren, fikk russerevygruppen ved Heimdal videregående skole beskjed fra ledelsen om at den tradisjonelle russerevyen skulle avlyses.

– De trekker både penger, øvingslokale og de sa det var uaktuelt å sette opp revyen på skolen. Jeg forsøkte å forhandle med ledelsen på fredag, men det var tvert nei. Det er veldig dumt at den avlyses når vi har jobbet så godt med den. Vi er veldig skuffet og lei oss. Det setter en stopper for russefeiringen, sier Andreassen.

Fortvilet

Skoleledelsen mener revyen henger ut enkeltelever ved skolen. Russerevysjefene Marie Lien, Oda Therese Andreassen og Vilde Aaknes skjønner ikke begrunnelsen, og mener selv at revyen deres ikke henger ut noen.

– Vi kan skjønne at ledelsen mener vi har brutt retningslinjene de ga oss. Det gikk ut på at vi ikke skulle henge ut eller mobbe noen, og det gjør vi ikke. Vi viser heller de stereotypiske elevene og enkelte artige hendelser som har skjedd på skolen. Vi setter skolemiljøet litt på spissen. For to uker siden hadde vi et møte med ledelsen. Da fikk vi ikke vite at manuset var for drøyt, sier Lien.

Jentene forteller at det tidligere år har vært drøye revyer som har gått for langt.

– Vi ville ikke ha en revy hvor noen føler seg mobbet. Derfor har vi vært forsiktige. Vi skjønner at de må være påpasselig fordi mobbing er et stort problem, men de personene vi har harselert litt med er sterke personligheter på skolen. Revyen er et overdrevent syn på skolen, legger Andreassen til.

Russerevysjefene er fortvilet, og synes det er dumt å gi beskjed om avlysningen seks dager før premieren.

– De burde sagt ifra til oss tidligere, men nå har de bare kuttet oss rett av. Det er umulig å utsette revyen, for snart er det russetid og etter det kommer eksamenstiden, sier Aaknes.

Les også: - Det er ikke rusetida, det er russetida

Ønsker best mulig revy

Rektor ved Heimdal videregående skole, Ivar Husby, forteller at revygjengen kom sent i gang med arbeidet, men revygjengen fikk likevel klarsignal.

– 5. mars var det et møte med revyledelsen, elevenes kontaktperson som er en rådgiver og en av skolens avdelingsledere der de praktiske, økonomiske og etiske sidene ved revyarbeidet ble behandlet. Der fikk de klar beskjed om at manuset ikke skal inneholde karakteristikker av enkeltelever som kan virke støtende, sier han.

På dette møtet ble det, ifølge Husby, også oppklart at de ansvarlige for revyen skjønte at brudd på skolens ønske ville føre til avlysning av revyen.

– Etter min vurdering har skolen vært positiv og ryddig. Vi har støttet revyinitiativet, bidratt med manushjelp og midler til utstyr og regi, men vi har også vært tydelig på hva vi forventer av elevene. De etiske normene vi har lagt til grunn er ikke urimelige, sier Husby.

Elevene får bruke skolens lokaler til å øve og fremføre revyen på skolen. Husby forteller at skoleledelsen synes det er trist å avlyse, men at parodiering av gjenkjennbare medelever i revyen er uakseptabelt.

– Jeg har vært klinkende klar hele veien overfor russen om hva som er lov og ikke lov. Det har de vært klar over, men de har ikke holdt retningslinjene vi ga dem. Da ledelsen leste gjennom manuset, gjenkjente de enkelte elever og mente det var for mye uthenging. Det er greit å framstille den typiske elev, men det som kan oppfattes som framstillingen av konkrete medelever er ikke greit. Det vil ikke skolen være med å støtte, sier Husby.

Les også: En russeknute for å hjelpe kreftrammede

– Begrunnelsen ikke god nok

Russepresident ved Heimdal videregående skole og hovedrussepresident i Trondheim, Leik Nygaard, er oppgitt over skoleledelsens behandling av russerevygjengen.

– Vi har jobbet for å få en revy på deres premisser, men likevel har de gjort det vanskelig for oss og nå avlyser de hele revyen. Begrunnelsen deres ikke er god nok, og jeg ønsker en diskusjon om dette. Vi skal legge press på skolen og vi håper de vil ombestemme seg. Jeg skjønner ikke hva de ønsker å oppnå med å oppføre seg slik mot oss, sier Nygaard.

Han mener at russefeiringen vil bli på påvirket om revyen ikke blir gjennomført.

– I vårt budsjett har vi regnet med at inntekten fra revyen skal finansiere en del arrangementer. Nå må vi kanskje spare inn mye penger på russetoget og andre arrangementer under russetiden , forklarer Nygaard.

Les også: Hitrarussen tapte veddemål - måtte i vannet

Håper på et mirakel

Russerevysjefene gir ikke opp, og har fått leie Heimdalshallen gratis for å fremdeles øve.

– Nå håper vi på et mirakel, og vi skal gjøre alt for å få gjennomføre revyen likevel. I alle fall for dem som har reservert billetter. Vi trenger bare et lokale, men vi vet ikke hvor mye dette kommer til å koste. Siden vi ikke har tid til å samle inn penger, leter vi etter sponsorer, forteller Andreassen.

Lien er optimistisk, og tror de kan klare å gjennomføre revyen tross avlysningen.

– Det er utrolig trist at skoleledelsen velger å avlyse revyen, sier Lien.

Leier Heimdalshall: Sammen med de andre i russerevygjengen, øver Oda Therese Andreassen fremdeles på revyen. Foto: Anette Sivertstøl
Oppvarming: Russerevygjengen begynner alltid øvingen med en lek for å varme opp. Foto: Anette Sivertstøl