Bergen troner på toppen hvor hele 86 prosent kjører med piggfrie vinterdekk. Det viser tellinger som Statens vegvesen har gjort i vinter. Oslo og Asker og Bærum følger hakk i hæl, med henholdsvis 85 og 84 prosent piggfriandel.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Gebyr er effektivt

Trondheim derimot, har en piggfriandel på 64 prosent. Kommunen avviklet piggdekkgebyret i 2010. Den gang var piggfriandelen den samme som den var i Stavanger-området nå sist vinter. Nedgangen har vært på nesten 15 prosentpoeng.

- Det viser at piggdekkgebyr er et effektivt virkemiddel for å sikre høy piggfriandel, sier Pål Rosland i Statens vegvesen i en pressemelding.

LES MER. Byluft i EFTA-domstol

Formannskapet sa nylig klart og tydelig nei til gjeninnføring av piggdekkgebyret. Luftkvaliteten i Trondheim blir stadig bedre selv om flere kjører med piggdekk.

Fra 2011 har svevestøvet i Trondheim sunket kraftig. Utvidet renhold av kommunale veier og gater er en viktig del av forklaringen. Det antas at svevestøvet er en direkte konsekvens av piggdekkbruk.

Har informert godt

I Drammen, Nedre Glomma og på Nord-Jæren er piggfriandelen økt til om lag nesten 80 prosent.

- Sammenhengen mellom piggdekkgebyr og høy andel av piggfrie vinterdekk er tydelig. Oslo og Bergen er de to eneste byene som har gebyr. Gebyret påvirker dem i Asker og Bærum, men også i Drammen, sier Rosland.

Stavanger kommune, Fredrikstad og Sarpsborg har vært aktive med gode informasjonskampanjer, og det har åpenbart bidratt med at flere har valgt piggfrie dekk.

Kan gi helseplager

Statens vegvesen understreker at svevestøv har påvirkning på helsen til beboerne. Jo mer svevestøv og jo lengre opphold i luft med mye svevestøv jo større er risikoen for helseskade.

- Tiden er kommet for å legge om til sommerdekk. De som har brukt piggdekk i Sør-Norge må ha skiftet nå. De med piggfrie vinterdekk må skifte så snart vårsolen tar tak. Disse dekkene er ikke laget for sommerføre, sier Rosland.

Piggdekksesongen varer fra 1. november til første mandag etter påske. I år er dette den 13. april.

Piggfriandelen i 2015 i norske byer

By/ byområdePiggfri-andel
Bergen86 %
Oslo85 %
Asker og Bærum84 %
Drammen80 %
Fredrikstad og Sarpsborg79 %
Stavanger og Sandnes78 %
Skien og Porsgrunn65 %
Kristiansand62 %
Trondheim64 %
Hamar53 %
Lillehammer47 %
Ålesund46 %
Tromsø13 %

Kilde: Statens vegvesen

Statens vegvesen teller piggdekkbruken i 12 norske byer og byområder. Her er resultatet samlet i en grafikk. Foto: statens vegvesen
Pål Rosland i Statens vegvesen mener piggdekkgebyr er et effektivt virkemiddel. I Trondheim sa politikerne nei til gebyr. Foto: Håkon Aurlien/statens vegvesen
Stor andel av piggdekk i en by kan gi mye svevestøv. Denne måleren i Elgeseter gate overvåker nivået.