Totalt 13 guttebarn er klarert for operasjon ved St. Olavs Hospital i tiden som kommer.

I fjor fremmet regjeringen ved helseminister Bent Høie (H) forslaget om rituell omskjæring av gutter i offentlig regi. Lovforslaget ble vedtatt, nesten tre år etter at saken først ble sendt ut på høring, da av den rødgrønne regjeringen.

Fra 2015 skulle inngrepet tilbys ved relevante norske sykehus, og nå melder St. Olavs Hospital at de starter opp på fredag.

– Det er planlagt tre operasjoner fredag, sier leder for barnekirurgisk avdeling Øystein Drivenes ved St. Olavs Hospital.

Les også: - Jeg vil ikke omskjære gutter

Les også: Barneombudet frykter flere vil velge omskjæring

Kontroversielt tilbud

Tilbudet er kontroversielt, og Rådet for legeetikk og Barneombudet er blant dem som har vært svært kritiske.

Øystein Drivenes har også uttalt seg kritisk, og han har tidligere sagt at han selv ikke vil omskjære gutter så lenge det er kø av syke barn.

– Kapasiteten har bedret seg. Avdelingen har i utgangspunktet ikke ønske om å innføre inngrepet, men når Stortinget har pålagt det offentlige helsevesenet å utføre dette, så ser vi oss nødt til det når vi har kapasitet og det ikke går ut over syke barn, sier Drivenes.

Mange leger har sagt at de nekter å gjennomføre omskjæring.

Tre hasteopererte etter komplikasjoner

Omskjæring har frem til nå vært gjennomført av privatpraktiserende leger i Norge, og man har sett flere eksempler på komplikasjoner. Ved St. Olavs Hospital ble det i 2012 hasteoperert tre små gutter som hadde fått komplikasjoner. I 2013 døde en gutt etter en mislykket omskjæring i Oslo.

Vil forhindre farlige forhold

Da lovforslaget gikk gjennom, sa helseminister Bent Høie til adressa.no at det viktigste for han er å hindre at barn blir omskåret av ukyndige personer under helsefarlige forhold.

– Vi har sett at barn har dødd og blitt alvorlig syke etter slike inngrep. Ved å legge til rette for omskjæring på sykehusene sikrer vi at inngrepet blir utført på en forsvarlig måte av kompetent personell, sa Høie til adressa.no.