Frem mot sommerferien er det som vanlig stor pågang fra passøkere. For å gjøre det enklere for folk, åpner politiet nå skrankene i helgene også.

– Vi tilbyr nå våre kunder å kjøpe pass på lørdager og samordner ressurser fra flere driftsenheter i Nord- og Sør-Trøndelag politidistrikt for å få dette til. Vi håper at kundene benytter seg av tilbudet og at det kommer mange, sier Siw Hind, leder for forvaltning ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

LES OGSÅ: Nå kan du bestille time for å få pass

Stjørdal og Trondheim

Som i fjor er det politihuset i Trondheim og lensmannskontoret i Stjørdal som vil holde lørdagsåpent for folk som trenger pass. Dette skjer annenhver lørdag de neste ukene:

– Vi vet at spesielt barnefamilier sliter med å få bestilt pass i ordinær åpningstid. Dette vil derfor være et bra tilbud for dem, sier Toril Sandvik, funksjonsleder for sivile gjøremål og forvaltning ved Nord-Trøndelag politidistrikts driftsenhet sør.

Åpent for alle

Åpningstiden på lørdagene er 8.30 til 14.00, og innbyggere fra Sør-Trøndelag kan skaffe seg pass på Stjørdal og omvendt.

Sentrum politistasjon i Trondheim har åpent følgende lørdager:

9. mai

6. juni

20. juni

Stjørdal lensmannskontor har åpent følgende lørdager:

25. april

30. mai

13. juni

Bestill time i Trondheim

For å bestille pass på lørdager i Trondheim kan du forhåndsbooke passtime på politistasjonen via nettstedet politi.no, eller bare komme innom. I Stjørdal er det kun drop-in som gjelder. Sandvik opplyser imidlertid at også lensmannskontoret i løpet av våren vil begynne å tilby timebestilling, men ikke på lørdagene.

Også ved Heimdal politistasjon i Trondheim planlegges det nå å gå i gang med forhåndsbestilling av passtimer etter hvert, opplyser Hind.

Ti dager

Ved Sentrum politistasjon i Trondheim blir nå muligheten for å bare komme innom for å bestille pass begrenset til to dager i uken.

– Det er noen politidistrikt som har kuttet ut drop-in bestilling helt. Det gjør ikke vi, men fra 1. mai blir det kun mulig med drop-in på tirsdager og fredager frem til klokken 12.00. Vi åpner da en ekstra skranke for å unngå kø, forklarer Hind.

Har du booket passtime på politi.no på forhånd slipper du imidlertid ventetid, og det tar bare fem til sju minutter å gjennomføre passbestillingen på politistasjonen.

– Men det er viktig at folk husker at det tar inntil ti virkedager før de får passet i posten, sier Hind.

Selv om passet er gyldig for perioden man reiser, krever enkelte land at passet er gyldig lenger enn det reisen varer, påpeker hun.

– Noen land, blant annet Tyrkia, krever at passet er gyldig seks måneder etter at du har kommet hjem, minner Hind om.