I Adresseavisen i dag sier ordførerkandidat Yngve Brox (H) i Trondheim at det vil være uforsvarlig av Høyres landsmøte i helga å tallfeste antall syriske flyktninger som skal få komme til Norge – slik Aps landsmøte gjorde forrige helg. Også leder av resolusjonskomiteen, Linda Hofstad Helleland, sier at hun ikke kommer til å gå inn for eventuelle forslag om å tallfeste.

Les også: Konkurrerer ikke om å være snille

– Fordreid bilde

Brox sa at partiet ikke vil være med på en konkurranse i hvem som er snillest i dette spørsmålet.

– Vi kan ikke forbigå i stillhet alt det som skjer nå, situasjonen er grusom, og ingen kan være uberørt av at barn daglig drukner i Middelhavet. Men å være med i en konkurranse om hvem som kommer opp med det høyeste antall flyktninger vil ikke være forsvarlig, mente Høyre-toppen.

Kommunalråd Geirmund Lykke i Trondheim avviser at han deltar i en konkurranse i hvem som er snillest.

– Dette er en dugnad, ikke en konkurranse. Å kalle dette en konkurranse gir et fordreid bilde av alvoret i denne saken. Vi må ikke glemme at vår utfordring nasjonalt med å ta imot flere, er veldig liten sammenlignet med våre naboland. Millioner på millioner av mennesker er på flukt, og parallellen kan trekkes til situasjonen på Balkan på 90-tallet, da Norge tok inn mange tusen ekstra flyktninger, sier Lykke.

Les også: Erna skeptisk til flere flyktninger

Lojale til regjeringen

Selv om Høyre vil avvise å vedta et tall, ikke minst av hensyn til regjeringspartner Frp, vil de raskt være i en situasjon hvor stortingsflertallet tvinger dem til det. SV og Venstre har allerede sagt 10000 flyktninger, og det er ventet at KrF vil komme til å slutte seg til dette på sitt landsmøte i mai. Sp's nestleder Ola Borten Moe har også signalisert at de vil gå for en betydelig økning.

Les også: Vipper flertallet for flere Syria-flyktninger

Geirmund Lykke er ikke overrasket over at Høyre ikke vil fatte et vedtak om antall flyktninger på landsmøtet.

–Med tanke på at de regjerer med Frp, er ikke dette uventet. Og jeg tipper det er mange i Høyre som har problemer med den avveiningen, men som presses av sin lojalitet til regjeringen.

– Alle er kompetente

Yngve Brox ga i dagens Adresseavisen også uttrykk for at partienes landsmøter ikke er kompetente til å fatte et slikt vedtak, og at partiene burde ta prosessen i Stortinget.

– Når millioner på millioner av flyktninger står i kø og venter, er alle kompetente til å se at det er behov for at Norge tar inn 10 000 av dem. Du trenger ingen mastergrad i flyktningpolitikk for å skjønne hvor viktig dette er, påpeker Lykke.

Les også: Med livet på spill over Middelhavet

– Utfordring for statsministeren

– Hva kan skje med samarbeidet mellom KrF/Venstre og regjeringen i denne saken?

– Det er først og fremst en utfordring statsministeren og regjeringen må håndtere. Dette er en mindretallsregjering som ikke har flertall i Stortinget. Enten må de følge flertallet der, eller så må de trå til side. Så har alle, både lokalpolitikere og nasjonale politikere, et ansvar for å sørge for at alle flyktningene blir tatt imot så godt som mulig. Brox har rett i at dette er en utfordring – de nødvendige ressursene må stilles til rådighet skal man lykkes med dette, understreker Lykke, som regner det som «høyst sannsynlig» at hans eget parti på landsmøtet om to uker vil gå inn for 10 000 syriske flyktninger.

Les også: KrFU ber Støre si ja til flere Syria-flyktninger

Ordførerkandidat Yngve Brox sier Høyre ikke vil være med i en konkurranse i hvem som er snillest i flyktningpolitikken. Foto: Morten Antonsen