Men mandag skal stillasen rundt spirtoppen på Nidarosdomen være ferdig.

- Vi skulle egentlig være ferdig i dag, fredag, men vi er en dag forsinket på grunn av vind. Vi måtte stoppe arbeidet fra midt på dagen onsdag og ut torsdag. Sikkerheten må komme først, sier Rune Langås, fagleder ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).

Ferdig mandag

Som bildet viser er det nå snart stillas helt til topps på spirtoppen på nasjonalhelligdommen, 87 meter over bakken. Langås sier at det nå er rigget stillas 16 meter, og dermed mangler bare de siste fire metrene til topps.

- Det skal være tre arbeidsplattinger i toppen, og vi mangler nå bare én. Vi blir ferdige på mandag, sier han.

Det er Master Stillas AS som rigger stillaset, men også ansatte fra NDR er med på arbeidet.

Selfie ved kula

Fredag var faglederen oppe i spiret for aller første gang. 85 meter over bakken kjente han at det var rimelig luftig.

- Jeg kjente at det var høyt. Jeg var ikke så veldig sprek der oppe. Men jeg fikk tatt en selfie ved kula, smiler Langås.

Ingen katastrofe

Stillasen reises fordi ledelsen ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er bekymret for tilstanden på den åtte meter høye smijernskonsstruksjonen. Ikke siden 1903 har spirtoppen vært sjekket, og på disse årene har vær og vind tæret hardt på materialene.

Les også: Luftig jobb for smeden i spiret på Nidarosdomen

- Hvordan var førsteinntrykket?

- Det var ikke noe katastrofesyn som møtte meg. Kula var blankere enn jeg forestilte meg. Men det var en del rustangrep på smijernet. Det er nok behov for å gjøre en del, sier Langås.

Luftig arbeidsplass

I neste uke starter en grundigere jobb med å sjekke tilstanden til spirtoppen som blant annet består av et smijernskors og en kule som er forgylt med messing og kobber. Da vil flere av de ansatte ved NDR få en heller luftig arbeidsplass. Målet er å være i mål med restaureringsarbeidet i løpet av seks-syv uker.

- I neste uke vil vi få en brukbar oversikt over hvor mye som må gjøres, og da vil vi lage en plan for arbeidet, sier Langås.

Jan Strand i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider er en av dem som har bidratt under byggingen av stillaset rundt spirtoppen. Foto: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider
Rune Langås ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider hadde sin aller første tur til topps i spiret fredag. Foto: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider