Hun er ikke helt fremmed for å bytte til en vegetarisk livsstil.

- Kanskje. Det er bra å spise litt sunnere, mener hun.

Men ektemannen Luca Pivano er mer skeptisk:

- Jeg liker kjøtt og fisk, og kan ikke tenke meg å kutte det. Og så må vi jo ha proteiner, sier Pivano.

Linseburger

I helgen ble det for første gang arrangert en veganmesse i Trondheim. Helfrelste veganere som lever et liv uten kjøtt, fisk, egg og melk stod bak arrangementet Trondheim vegan fair. Målet var å vise frem hva både Trondheim og landet ellers har å by på for veganere.

Canova kom til messen sammen med ektemannen og sønnene Martino og Samuele, og startet med å spise burger laget av blant annet kålrot, kikertmel og havregryn - med gulrotjuice til.

- Vi dro hit for å bli inspirert, og lære litt. Jeg har lyst til å være med på workshop hvor de skal lage vegetariske burgere. Jeg prøvde meg en gang på å lage burger av linser, men det gikk ikke så bra, sier Canova.

Hun tenker også å sanke tips til matretter som hun kan lage til yngste sønnen som er allergisk for egg og melk.

Kastet baconet

Flere hundre tok turen til Verkstedhallen på Svartlamon hvor det var rigget til veganmessen. Emma Jarvis (24) er initiativtaker til messen, mens samboeren Øyvind Dahl også har bidratt sterkt til arrangementet som bestod av både utstillinger, matservering og foredrag.

- Jeg har vært vegetarianer hele livet, og ble veganer for et par år siden. For meg er hensynet til miljø og dyrevelferd de viktigste årsakene til at jeg spiser vegansk, sier hun som opprinnelig kommer fra England.

Kjæresten Øyvind er vokst opp med vanlig trøndersk kosthold med salami på brødskiva, men har gått veien til å bli vegetarianer og deretter veganer.

- Det skjedde over natta, jeg bare bestemte meg. Så jeg hadde en pakke bacon i kjøleskapet som aldri ble spist, forteller han som innrømmer at han ble litt påvirket av Emma.

Leser etiketter

- Hvordan er det å være veganer i Trondheim?

- Det er enklere i Trondheim enn i Oslo da vi bodde der. Det er blitt flere restauranter som serverer veganmat. Du kan godt gå på en vanlig dagligvarebutikk og handle det du trenger. Men du må være flink til å lese etiketter, for å se hva maten inneholder, sier Dahl.

De håper at de med messen kan inspirere andre til å droppe animalske produkter i kostholdet, og heller satse på det som gror i naturen.

- Når jeg spiser, er det veldig mange som kikker på maten og lurer på hva det er. Men jeg seg synes det er kult. Da får jeg en mulighet til å snakke om det å være veganer, sier Emma.

Hun forteller at de har en Facebook-gruppe for veganere i Trondheim, og at de møtes en gang i måneden til felles middag.

Korn, erter og bær

Nylig ga også Helsedirektoratet sin velsignelse over veganere og et plantebasert kosthold. De mener at et vegankosthold kan settes sammen slik at det gir tilstrekkelig av alle næringsstoffer. Men samtidig blir det påpekt at det kan være behov for vitamintilskudd for å sikre tilførsel av blant annet D-vitamin, vitamin B12 og jod.

Ifølge helsenorge.no består vegankost utelukkende av plantebaserte matvarer som korn og fullkornprodukter, bønner, linser, erter, soyaprodukter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø, planteoljer og sjøgrønnsaker.

Emma Jarvis og Øyvind Dahl var initiativtakere til veganmessen i Trondheim. Foto: Rune Petter Ness
Veganere spiser ikke dyr. Foto: Rune Petter Ness