- Vi må jo gjøre noe, og etter å ha vært i kontakt med Røde Kors samler vi nå inn penger som kan hjelpe jordskjelvofrene i Nepal, sier Umesh Thapa som er prosjektleder i Siemens Trondheim, og rådgiver i den nepalske studentforeningen i Trondheim.

- Tungt og vondt

Han forteller om noen veldig tunge døgn etter det kraftige jordskjelvet som rammet Nepal på lørdag.

- Det er vondt å se alle bildene og videoene som strømmer inn via sosiale medier og andre steder. Det er tungt og vondt å se at familien, naboer og venner mister husene sine, og byer som mer eller mindre er kollapset. Og ikke minst er det tungt å sitte her uten  å ha mulighet til å være der for å hjelpe et land som nå er i nød. Det er en vond følelse for alle oss fra Nepal, sier han.

Fikk kontakt med moren

Selv fikk han kjapt kontakt med sin mor, og fikk den beskjeden han håpet: at hun klarte seg bra. Men det er store problemer med å få kontakt med alle de som bor utenfor byene.

- Min mor er selvfølgelig sjokkert, og har sovet et par netter i telt. Hun har tilgang på litt mat og vann. Men det er mange som trenger hjelp, og mange som oppsøker åpne plasser for å finne et sted hvor de kan sove trygt uten at noe kan rase, sier han.

Feltsykehus

Lørdagens jordskjelv hadde en styrke på 7,9 og har ødelagt deler av det fattige landet. Så langt er over 3.726 mennesker bekreftet døde, mens over 6.500 er skadd i det verste jordskjelvet som har rammet det fjellrike landet på over 80 år. Situasjonen er fortsatt svært kaotisk, og tallene fryktes å stige betraktelig.

Katastrofen har overveldet Nepals fra før elendige helsesystem. Syke og skadde mennesker ligger ute i friluft i hovedstaden fordi de få sykehusene er delvis raserte.

- Vi samler inn penger flere steder i Trondheim sentrum både i dag, morgen og lørdag, og vi håper vi kan bidra slik at Røde Kors får bygget opp feltsykehuset med plass til 60 personer. Vi er veldig takknemlige for den hjelpen Norge allerede gjør for oss, sier Thapa.

Sammen med Røde Kors samler nepalesere i Trondheim inn penger etter jordskjelvet. Foto: Privat
Umesh Thapa er rådgiver i den nepalske studentforeningen i Trondheim.