Trondheim kommune forventer også i år storinnrykk av ungdommer i alderen 12 til 18 år på Festningen.

I fjor gikk det rolig for seg natt til 1. mai, men tidligere år har det vært anmeldt både voldtekter og overfall i forbindelse med festnatten. Dette håper politiet og kommunen at ikke gjentar seg.

– Dra ut selv

– I fjor var det 1000 ungdommer på Festningen. I mine øyne har ikke 13-, 14- og 15-åringer noe å gjøre ute klokken 01.00 på natten. Jeg oppfordrer derfor foreldre til å holde de yngste ungdommene hjemme, eller å ta seg en tur ut selv, for å se hva de håpefulle bedriver natt til 1. mai, sier Even Ytterhus, SLT-koordinator (samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) i Trondheim kommune.

Kommunen har aldri stått bak opplegget på Festningen. Det er ungdommene selv som tar initiativ til å møtes.

– Og ut fra det som skrives Facebook ser det ut som om de har tenkt seg dit i år også, sier Ytterhus.

Han opplyser at kommunen i forbindelse med det antatte oppmøtet blant annet samarbeider med politiet, Røde Kors Hjelpekorps Natteravnene og Nasjonale festningsverk.

LES OGSÅ - Mindreårige har ikke noe på Festningen å gjøre

Stenger Marinen

I mange år var Marinen det mest populære møtestedet for ungdommer natt til 1. og 17. mai. Grov vold, overgrep og hærverk fikk imidlertid politiet til å stenge av friområdet i 2008, og siden har det vært stengt festnettene i mai.

Dette er grunnen til at ungdommene begynte å trekke til samlingssteder som Festningen, Rotvollfjæra samt Øvre og Nedre Leirfoss.

Også i år vil Marinen være stengt, opplyser divisjonsleder Håvard Simonsen ved Sentrum politistasjon i Trondheim. Politiet vil i tillegg ha tilstrekkelig med mannskap ute allerede fra ettermiddagen 30. april.

– Vi vil at folk skal være i bybildet og ha det hyggelig, og vi skal være til stede for dem som er ute for å kose seg. Politiet vil ikke ha berusede mindreårige der, sier Simonsen.

Vil forebygge vold

Han påpeker også at politiet vil luke unna mennesker som er for fulle og som viser utilbørlig adferd – dette for å forebygge voldsepisoder.

– Politiet vil slå hardt ned på ordensforstyrrelser, tilløp til slåssing, urinering og åpenbar beruselse, sier divisjonslederen.

– Vil dere ha mannskap på Festningen?

– Vi vil være overalt hvor det er nødvendig å være, og på Festningen vil vi være, ja, sier Simonsen, som oppfordrer folk til å ta vare på hverandre.

Even Ytterhus, SLT-koordinator (samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak) i Trondheim kommune, ber foreldre passe på ungdommene sine natt til 1. mai. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN