«Vi trenger din støtte! Send NEPAL HJELP til 2434. Send gjerne denne meldingen videre til venner og familie. Hilsen Redd barna.» Har du fått denne smsen og lurer på hvem som er avsender? Her får du svaret.

- Det vil alltid være noen som spør oss om det virkelig er vi som er avsender, og vi er bare glade for at folk passer på. Derfor forsøker vi å være ute med samme budskap i flere kanaler, som oftest våre egne nettsider og Facebook. Vi har også et kundesenter som er oppdaterte på alle aktivitetene våre, slik at de kan gi et godt svar til de som lurer, sier Linn Clausen innsamlingsansvarlig i Redd barna.

I nødssituasjoner vil humanitære organisasjoner være raskt ute med å be om hjelp til sitt arbeid. Redd barna har til nå samlet inn cirka fem millioner kroner etter jordskjelvet i Nepal. Av disse kommer over fire millioner fra sms.

- Det finnes ingen garanti for at alle forespørsler er ekte, men synes man en melding virker useriøs eller man har andre spørsmål anbefaler jeg å sjekke båre nettsider eller ringe for å høre, sier Clausen.

Les også: Dødstallet opp i 4700 etter jordskjelvet i Nepal

Bruker flere kodeord

Redd barna har i forbindelse med Nepal brukt flere kodeord. Dette for å sikre interne rutiner. Clausen forteller at de aldri har opplevd svindelforsøk i digitale kanaler.

- Kodeord som er brukt av oss er: NEPAL, NEPAL GI, NEPAL HJELP, HJELP NEPAL, GI NEPAL og STØTT NEPAL. Sendes dette til 2434 går pengene garantert til Redd Barnas arbeid i Nepal. Nummeret vi sender ifra kan benyttes av flere ideelle organisasjoner. Derfor er kodeordet ekstra viktig, sier Clausen.

Les også: Tar tid å få nordmenn ut av Nepal

Viktig at folk bidrar

Omkring 2 millioner barn er rammet av lørdagens jordskjelv. Clausen forteller at det er uendelig viktig at folk bidrar.

- De mangler mat, vann og trygt tak over hodet. Bygninger og veier er raserte og skoler er ødelagte. Millioner har mistet alt de eier og barna blir alltid rammet hardest. Jo lenger de må vente på hjelp, jo større er risikoen for at de skades for livet.

Redd Barna hjelper barn og familier med blant annet vann, mat, hygieneutstyr, beskyttelse og husly.

- Behovet er enormt, og alle bidrag hjelper, sier Clausen.

Les også: Frykter falske innsamlere

Ikke lov uten samtykke

En sms fra et ukjent nummer som ber om penger kan skape ubehag. Folk lurer på hvordan nummeret sitt er blitt kjent, og man kan derfor bli usikker på seriøsiteten til de som har sendt smsen.

- Å samle inn penger gjennom sms er en enkel og grei ordning, men det er ikke lov til å sende en sms til deg uten å ha ditt samtykke. Det er unntak for brukerundersøkelser og når du har et kundeforhold med selskapet, sier Roger Helde, regiondirektør Forbrukerrådet i Midt-Norge.

Næringsdrivende som tar kontakt med deg må sjekke opp med Brønnøysundregistrene om telefonnummeret ditt er reservert eller ikke. Her kan du også reservere deg mot veldedige organisasjoner, slik at de også må sjekke registeret før de sender meldingen.

Les også: Effektiv innsamling til Haiti

Klekkelige bøter

- Tar noen kontakt og du har reservert deg kan du klage til Forbrukerombudet. Vi har ikke mange henvendelser om dette, og får vi det ber vi dem klage til Forbrukerombudet. De kan gi klekkelige bøter til selskaper som ikke sjekker registeret.

Har du ikke kjennskap til hvor smsen stammer fra, råder Helde deg til å ikke betale.

- Er du usikker på hva du kan gjøre så ta kontakt med avsender før du bestemmer deg. Blir donasjonen krevd gjennom telefonregninga har operatøren din et ansvar. Har du blitt lurt til å betale til en svindler kan du klage til Brukerklagenemnda for elektroniske tjenester etter at du har tatt det opp med teleoperatøren din.

Redd barna har aldri opplevd svindelforsøk i digitale medier. Foto: Redd barna
Roger Helde, regiondirektør Forbrukerrådet i Midt-Norge, råder deg til å ikke betale dersom du er usikker på hvor smsen kommer ifra. Foto: Forbrukerrådet i Midt-Norge