- I én måned hang hun rett foran ansiktet mitt og kikket på meg. Det var en enorm kontaktskapende måte å reise på for oss to. Og for folk rundt oss. De strømmet til, og hun fikk all den blikkontakten hun kunne drømme om, sier Ingrid Slungaard Myklebust.

I fire uker reiste hun og datteren Karen Marie rundt i Hellas og Albania som backpackere. Datteren var bare fire måneder før hun ble plassert i bæresjalet og fikk sin første flytur.

Les også: Drar på kysttokt utenfor Kroatia i sommerferien

- Ikke så mye som et nys

Da Karen Marie kom til verden i oktober i fjor, gikk mamma Ingrid ut i fødselspermisjon, mens pappa Jon Petter fortsatte offshore-turnusen. Paret har fem barn til sammen. To voksne barn hver fra tidligere forhold, og attpåklatten Karen Marie sammen.

Siden Jon Petter drar til sjøs annenhver måned, tenkte Ingrid at jentene kunne finne på noe artig imens. Som å backpacke. Noe Ingrid hadde god erfaring med, bare ikke med barn.

- Jeg var spent før vi dro, og gikk gjennom alt galt som kunne skje. Men så roet jeg meg ned og tenkte at det er vanlige mennesker dit vi drar også. Det verste hadde vært om jeg ble syk og ikke kunne ta vare på Karen Marie. Men jeg var påpasselig med hva jeg spiste og nøye med håndhygienen, sier Ingrid.

Hun innså imidlertid raskt at om de skulle kose seg på turen, måtte hun kaste fra seg alle holdninger om å skjerme Karen Marie fra potensielle basselusker.

- Hun var stadig i tett kontakt med nye mennesker som hilste på, kysset henne og holdt henne i hendene, og det ga henne så mye positivt som det ville vært synd å avslå. Og hun ble ikke syk en eneste gang, ikke så mye som et nys, sier Ingrid, og legger til at de av hensyn til babyen ikke dro altfor langt hjemmefra.

- Vi valgte en trygg rute i Europa, ikke en uforutsigbar rute i for eksempel Sør-Amerika.

Les også: Skal du på retrocation i sommer?

Her finner du mer reisestoff - sjekk ut vår reiseseksjon

- Wow-opplevelse

Jentene dro, passende nok, på selveste kvinnedagen, 8. mars. De la opp ruta i god backpacker-stil: etter anbefalinger fra folk de møtte underveis.

Første stopp var Aten i Hellas.

- Vi møtte ei dame i Aten som hadde ei venninne som jobbet på et hotell i en fjellandsby. Det ble en skikkelig wow-opplevelse. Vi var de eneste gjestene på hotellet. Nordmenn drar alltid til øyene i Hellas, men de må dra til fjells. Det er knallfint der, sier Ingrid og forteller om bratte fjelltopper og fantastisk utsikt.

De fleste overnattingene ble bestilt gjennom nettstedet airbnb.com, som formidler utleie av rom hjemme hos folk.

- Vi leide blant annet et rom i Thessaloniki i Hellas hos ei jente som var berørt av finanskrisen. Hun hadde prøvd lykken i England, men det gikk ikke så bra. Nå lever hun av smykkedesign og penger hun får fra å leie ut et rom i leiligheten sin.

Les også: - Hytta er «limet» i familien

«Stuck» i Albania

Fra Hellas dro de videre i retning Berat i Albania. Ved grensen fikk de seg en overraskelse da grensevaktene forklarte at de måtte ha skriftlig tillatelse fra barnefaren til å dra inn i Albania.

- Jeg ringte Jon Petter og han sendte en tillatelse over telefonen. Det var ikke helt etter lovverket, men de slapp oss over grensa, sier Ingrid.

Da de kontaktet ambassaden i Albania kom den neste overraskelsen. Siden de ikke hadde det originale dokument fra far, kom de seg ikke ut av landet.

- Det var ikke akkurat en hyggelig beskjed å få at vi var «stuck» i Albania, så jeg ringte mannen min på nytt.

Jon Petter sendte deretter det originale dokumentet til politiet i sin hjemkommune Grong. En kamerat hev seg så i bilen og kjørte 21 mil for å levere papirene først til Fylkesmannen i Steinkjer for attestering, og videre til DHL Express i Trondheim. Etter noen dager kom dokumentet via en kurer fram til den lille byen Berat. Først da kunne de forlate landet igjen.

Albania var heldigvis et godt sted å tilbringe åtte dager i.

- Det var interessant å lære om dette fremmede landet. Det har en dramatisk fortid, vakker natur, flere historiske byer som er på UNESCOs verdensarvliste og mange hjertevarme mennesker, sier hun.

Fant bare ett stellerom

Albanerne de møtte var svært gjestfrie, selv om levevilkårene ikke var helt etter norsk standard.

- Albania er en kjempefin plass og ennå ikke vestliggjort. Det er én flyplass i hele landet og veier som stedvis ikke ligner grisen. 11 mil i buss tok tre timer. Men reisemålet anbefales for den som har litt god tid, og det hadde vi.

Ingrid fullammet, så maten til lille Karen Marie var aldri et problem. Stellerom og dusjoppheng derimot, var en mangelvare.

- Jeg fant ett stellerom på hele turen. Og på flere av stedene de bodde var det ingen dusjoppheng. Det er vannsparing flere steder, og man bør ikke ta lange dusjer. Men med en sprellende, våt baby i armene var dusjoppheng en ønskedrøm. Nøden lærer som kjent naken kvinne å spinne, så jeg tok i bruk teltbardunen. Den ble brukt til det meste, ler hun.

- Stor respekt for mødre

Som ekte backpackere benyttet de seg for det meste av kollektiv transport. Den lengste bussturen tok ti timer.

- Jeg tenkte at bussturen kunne bli et 10 timer langt mareritt om Karen Marie ikke følte seg komfortabel. Men jeg laget en liten hule til henne av sjal i bussetet og la ryggsekken foran slik at hun ikke trillet noe sted mens jeg sov, og det funket kjempebra. Jeg ammet et par ganger, men ellers sov hun hele veien.

Ingrid anbefaler foreldre å dra på backpackertur med barn. Til tider mener hun det har vært bedre enn å reise uten barn.

- Vi følte oss aldri truet på noe vis. Vi ble fort kjent med folk, og «alle» ville snakke med og hjelpe til med babyen. Det var tydelig at de hadde stor respekt for mødre, sier hun.

Gikk rykter om jentene

Det var kun på Naxos de møtte andre nordmenn. Skandinavere så de knapt snurten av på hele turen. Andre backpackere var det imidlertid mange av. Og blant dem gikk ryktene om jentene på loffen.

- Midt ute i ødemarka i Meteora i Hellas kom en ung backpacker fra USA bort til oss og spurte om vi var Ingrid og Karen. Det hadde nemlig gått rykter om dama som dro rundt med sekk og bæresjal. Vi følte oss litt som kjendiser der vi dro rundt, ler Ingrid.

Spesielt var de glade for å høre at bacpackerlivet ikke tar slutt selv om man får barn.

- I tillegg til andre turister møtte vi så mange flotte mennesker. Heavyrockere, korsangere, kunstnere og misjonærer. Noen bekjentskaper blir muligens venner vi tar med videre i livet.

Billig reisemåte

Et av hennes beste reisetips fra turen, for andre som reiser med baby, er å ta en piknik på Lykavittos Hill i Aten.

- Det var en rolig, liten utflukt med fantastisk utsikt, og fin bakketrening i det grønne. Det var lett å finne både folksomme og helt øde steder der, midt i Aten.

Hun understreker at denne måten å reise på er billig. Særlig i Albania der dagsbudsjettet lå på 350 kroner. Da var alt inkludert. Hellas var noe dyrere, cirka 600 kroner per dag.

Etter litt over tre uker på reise ble backpackerduoen til en kvartett. Ektemannen Jon Petter og yngste storebror Anders (18) sporet dem opp i Meteora i Hellas, og sammen reiste de rundt i én uke før nesa ble vendt hjemover igjen.