Adressa.no møter LO-lederen rett før hun skal holde talen på Torvet i Trondheim. Opp noen bratte, kronglete trapper og innerst på et lite kontor med utsikt over hele folkemengden, har hun tatt en liten varmepause mellom tog og tale.

I dag kan du lese en fersk utgave av Adresseavisen som eAvis.

– Yess, se utover da! Det er så mange folk, toget slutter aldri, sier hun fornøyd og fortsetter:

–Det er første gang jeg holder hovedtalen i Trondheim. Jeg ble invitert i fjor, men kunne ikke. Derfor er jeg ekstra glad for å komme i år. Trondheim er en av arbeiderbevegelsens viktigste bastioner, sa LO-leder Gerd Kristiansen like før hun entret talerstolen på Torvet i Trondheim i dag. Sammen med 2800 andre gikk hun i årets 1. mai tog.

Rasisme og jødehat

– Hva synes du egentlig om diskusjonen om «antisemittismegnål» som har vært i forkant av dagen?

–Jeg kommer til å ta dette opp veldig tydelig i talen: Dette er rasisme og jødhat, og det har ingenting på arbeiderbevegelsens internasjonale kampdag å gjøre.

Er det sant?

LO-lederen hadde laget en lang skryteliste, tilegnet Rita Otterviks Trondheim.

– Trondheim er et eksempel til etterfølgelse. Mitt ønske er at vi skal få det slik i Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger - ja, alle norske kommuner.

– Trondheim vedtok i går å ta sin andel av eventuelle 10 000 flyktninger fra Syria, i tillegg til en ekstradugnad for å tømme dagens asylmottak. Hva synes du om det?

– Er det sant? Så flott! Da har Rita allerede fulgt opp oppfordringen fra Aps landsmøte. Det er helt avgjørende at kommunene stiller opp på denne dugnaden.

Den lange skrytelisten

Før LO-lederen var Framfylkingens Emilie Leistad Ludvigsen (14) på talerstolen og appellerte om at Norge må ta et større ansvar for flyktningsituasjonen. Og for fattige i eget land.

– Gi barnetillegget tilbake til de uføre, ba hun.

Så var det LO-lederens tur. Hun startet med sin lange hyllest av Trondheim.

– Trondheim under Ritas ledelse er en kommune som stiller opp for innbyggerne - det er en kommune for bredt politisk samarbeid. For fellesskapsløsninger. For velferd. Slik skal Trondheim være også etter valget den 14. september!

Hun sa at hun ønsker seg ikke kommuner som setter milliarder foran mennesker, og viste til at Trondheim tilbyr gratis hall- og baneleie, stiller opp for korps og musikkfestivaler og har Norges største kulturskole for barn og unge. Og at det var i Trondheim den kulturelle spaserstokken ble skapt.

Hun sa at hun ønsker seg kommuner som stiller opp for velferden - slik Trondheim stiller opp for ansatte og brukere i hjemmetjenesten, og ansetter folk i hele, faste stillinger.

– Og vi ønsker kommuner som stiller opp for miljøet - slik Trondheim stiller opp for klodens klima og befolkningens helse gjennom Miljøpakken.

Angrep regjeringen

Deretter gikk hun til angrep på regjeringen:

– Deres forsøk på salg av statlige aksjer så vel som statlig utmark og Høyres og Frps gavepakker til de rikeste, finansiert ved at de aller fattigste mister sine rettigheter har skapt en rød bølge blant norske velgere, mente LO-lederen og viste til at norske arbeidstakere for tre måneder siden fylte gater og torg i protest mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.

– Arrangementet her i Trondheim var en braksuksess. Målt etter folketall var det neppe noen by i Norge hvor flere gikk mann av huse. Det vil jeg takke dere for, og den kampen fortsetter.

– Jeg roper Erna Solberg

Til slutt konstaterte hun at det er mange som trenger en håndsrekning nå.

– De kommer fra krigen i Syria, fra diktaturstaten Eritrea eller fra fattigdommen i Bangladesh, de stappes om bord i overfylte båter, og sendes ut på en dødelig ferd over Middelhavet. Greske fiskere, norske sjøfolk og italienske kystvaktmannskaper gjør sitt aller ytterste for å redde menn, kvinner og barn i sikkerhet. Ansvaret hviler på oss alle. Som enkeltmennesker. Og som nasjon. Derfor melder alle gode krefter seg til tjeneste. Sjømannsforbundet og Rederiforbundet er klare til å bidra. Redningsselskapet står parat! Og jeg roper: Erna Solberg! Børge Brende! Siv Jensen! Verden kaller på solidaritet. På omtanke. På medmenneskelighet.'

Oljefondet uetisk

En av de største avdelingene i årets tog var «Anerkjenn Palestina». Det var også LO-lederen tydelig på at Norge må gjøre. Besteforeldrenes klimaaksjon gikk rett foran de unge engasjerte folkehøgskoleelevene fra Sund folkehøgskole som ønsker at Oljefondet skal slutte å investere uetisk.

– Vi har vært i Guatemala og i Peru og sett med egne øyne hva det norske folk faktisk er med på å støtte gjennom oljefondet. Vi støtter menneskerettighetsbrudd og overgrep, sier Tora Paulsen. De unge ønsker seg at Etikkrådet ikke bare skal ha en rådgivende funksjon i forhold til investeringer.

Togets kuleste briller hadde unge og gamle feminister med digre rosa, spraglete solbriller under parolen: «Verden trenger feministbriller». Og mens Trond Andresen hadde ordnet smilefjes på sin plakat, gikk en annen med den private plakaten: «Gnålet fra Trond Andresen er en avsporingstaktikk».