- Fra og med fredag begynte vi med kontroller, sier seksjonsleder Tryggve Duun, vakt- og beredskapsstyrken ved Sentrum politistasjon. I hånda holder han en ny informasjonsfolder som skal deles ut til alle tiggere og gateselgere i Trondheim.

Det betyr at de må registrere seg hos politiet, hvis ikke kan de bli bøtelagt. - Meldeplikten er lovpålagt, sier seksjonslederen.

I alle patruljebilene vil det nå ligge en informasjonsfolder som skal deles ut til de som tigger. Dette er en kopi av politivedtektene og er formulert på fire språk.

Tok lang tid

Trondheim kommune hadde som mål at skjemaet skulle være på plass allerede i sommer, men arbeidet har tatt lengre tid enn ønsket.

Politivedtektene ble endret av bystyret i Trondheim 22. april i år. Etter flere utsettelser hadde politiet selv håp om at de nye vedtektene skulle tre i kraft fra 1. august, men først nå er alt klart.

- De siste betjentene har fått opplæring, sier Duun. Rundt 70 politibetjenter ved Sentrum politistasjon er opplært i de nye vedtektene.

Håper på færre tiggere

- Så lenge det ikke er et forbud mot tigging er dette nest beste løsning, sier Trygve Bragstad, næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Trondheim. Han tror at de nye kontrollene vil være virkningsfulle.

- Jeg håper at politiet ikke bare ser på registreringer i Trondheim, men samarbeider med de andre byene her til lands. Vi vet jo at tiggingen er satt i system, sier Bragstad.

Ordfører Rita Ottervik er fornøyd med at politiet endelig kan håndheve de nye vedtektene. - Dette har vært et tiltak vi har ønsket lenge. Vi håper å få redusert tiggingen, og spesielt den aggressive tiggingen, sier ordføreren.

- Ettersom politiet blir mer aktive, skjønner tiggerne at de ikke kan være så pågående, tilføyer Ottervik.

Opptre med respekt

I formiddag var det flere tiggere i Midtbyen. En av gatemusikantene vi snakket med hadde ikke mottatt noen informasjonsfolder fra politiet.

Sentrum politistasjon opplyser at det vil føres logg over hvem som mottar informasjonsfolderen. Men politiet understreker at de ikke har planer om voldsomme aksjoner.

- Vi skal opptre så vi ikke stigmatiserer de som tigger, sier Duun.