Anders Flaa (80) møtte i rettsaken i forbindelse med det brutale ranet han ble utsatt for. Foto: Jonas Bjørkli

Statsadvokat og aktor i saken, Kaia Strandjord, la ned påstand om at 46-åringen som slo Anders Flaa (80) til blods og ranet ham i sitt hjem i slutten av mars burde straffes til fire års ubetinget fengsel.

46-åringen møtte i Sør-Trøndelag tingrett onsdag tiltalt etter ranet som skjedde natt til 25. mars i fjor.

Samtidig la Flaa sin bistandsadvokat, Bjørn Hovstad ned påstand om at 80-åringen burde tilkjennes oppreisningserstatning etter rettens skjønn, men oppad begrenset til 200 000 kroner.

Strandjord fremhevet i sin prosedyre de massive skadene Flaa var påført og det at ranet og den massive voldsbruken fremstår som planlagt. Det begrunnet hun blant annet med at 46-åringen hadde en pistollignende gjenstand, strips, elektrosjokkvåpen og et slagvåpen på seg da ranet skjedde. Hun dro også frem at 80-åringen var forsvarsløs.

- Flaa satt igjen med skader på hodet, kroppen og armene, mens tiltalte satt igjen uten skader. Det viser at det var overfall, ikke en jevnbyrdig slåsskamp, sa statsadvokaten.

Dømt for lignende forhold

Før prosedyrene la statsadvokaten frem straffehistorikken til 46-åringen. Dette mente Strandjord var straffeskjerpende. Her dro hun blant annet en dom fra 2002 der 46-åringen ble dømt for grovt ran og ransforsøk i Frostating lagmannsrett.

Det grove ranet skjedde sommeren 2000 på Frosta. Da tok han seg inn i småbruket til en 71 år gammel mann med en annen. De to slo 71-åringen i ansiktet, stripset fast hendene på ham og truet han med to kniver, før de stenge ham inne i et dusjrom. De stakk fra stedet med omtrent 2000 kroner.

I samme sak ble han også dømt for ransforsøk av et eldre ektepar, som skjedde samme sommer, også på Frosta. Da truet mannen ekteparet, som begge da var 76 år, med pistollignende gjenstand og et brekkjern for å komme inn i en safe og for å få penger. Han slo også den eldre mannen i hodet og dyttet kona ned en trapp. Han forlot stedet uten å ha fått med seg verdigjenstander.

Straffehistorikken hans omhandler også en rekke andre forhold.

At 46-åringen har siden han ble pågrepet tilstått forholdet mener Strandjord bør tillegges liten vekt.

- Han ble mer eller mindre tatt på fersk gjerning, påpekte hun.

Rømte gjennom kjellervindu

Under rettssaken onsdag har både Flaa og den tiltalte 46-åringen forklart seg om ranet.

80-åringen forklarte at han ble overfalt da han skulle ta inn en sykkel rett før han skulle gå til sengs. Ifølge hans forklaring ble han slått med et elektrosjokkvåpen, som også ble brukt til å påføre ham støt. Ransmannen stripset sammen hendene 80-åringen, før han senere fikk Flaa til å gå ned til en safe som sto i hans kjeller.

Da safen var tom låste ransmannen 80-åringen inn i kjelleren. Flaa klarte å rømme kjelleren gjennom et trangt vindu.

Gjemte seg i bekk

Etter dette fikk han varslet naboen, som ringte politiet. En hundefører fant den tiltalte 46-åringen etter sporsøk.

I retten forklarte hundeføreren at han fant ransmannen liggende i en bekk ikke langt fra der Flaa bor.

Den tiltalte 46-åringen har i retten forklart at han var i en desperat situasjon og at han ranet 80-åringen fordi han hadde hørt at han hadde mye penger.

Han erkjente straffskyld, men nektet for å ha brukt elektrosjokkvåpenet.

Under rettssaken ba han også Flaa om unnskyldning.