I formiddag møttes de to mektigste politikerne i Trondheim og Steinkjer på Trondheim sentralstasjon for å presentere en felles politiløsning for hele Trøndelag.

Begge er enige om at politimesteren skal være i Trondheim, men at flere sentrale oppgaver legges til Steinkjer og Stjørdal.

- Jeg har etter hvert skjønt at det ikke nytter å få politimesteren til Steinkjer, og derfor har vi kommet frem til andre løsninger som vi mener er fornuftige. Mens politimesteren og en del sentrale funksjoner som operasjonssentral legges til Trondheim, mener vi at en del støttefunksjoner kan være i Steinkjer, og at et øvingssenter legges til Stjørdal, sier Steinkjers ordfører Bjørn Arild Gram.

Flere arbeidsplasser

Trondheims ordfører Rita Ottervik tror det er mulig å få flere politijobber til Trøndelag.

- Både justisministeren og andre har signalisert at man med færre politidistrikt og ny struktur kan overføre oppgaver og kompetanse fra Oslo og ut i politidistriktene. Det er dette vi tar på alvor, og sier at både Steinkjer og Trondheim ønsker å være vertsbyer for denne type arbeidsplasser.

Ottervik er ikke i tvil om at politimesteren må være i Trondheim.

- Politimesteren politiets ledelse skal sitte tett opp mot operasjonssentralen og være der det er mest kriminalitet. Det er i Trondheim, sier Ottervik.

Nasjonale støttefunksjoner

Men ordføreren i Trondheim er minst like klar på at Steinkjer bør få flere sentrale nasjonale støttefunksjoner.

- Vi skal sammen arbeide for å få støttetjenester som lønn og regnskap lagt til Steinkjer. Dette kan drives billigere fra Steinkjer enn Oslo, som har både høyere lønninger og mindre stabil arbeidskraft, mener Ottervik.

- Det handler om å få ut mer politifaglig tyngde fra politidirektoratet slik at både Steinkjer og Trondheim får nyte godt av det.

Kommer bedre ut

Gram hadde i utgangspunktet ønsker seg en fylkesmodell med 19 politimestre.

- Jeg hadde aller helst sett at en politimester for et felles Trøndelag ble plassert i Steinkjer. Men det er det altså ikke mulig å oppnå. Derfor har vi prøvd å komme med forslag slik at Nord-Trøndelag kommer best mulig ut av det. Politikk er det muliges kunst, understreker Bjørn Arild Gram.

Begge mener det nå er viktig å synliggjøre en løsning for Trøndelag som de tror kan ha bred støtte og som står seg godt når detaljene skal planlegges.

- For Steinkjers del er målet at vi skal komme godt ut eller enda bedre ut når det gjelder arbeidsplasser i politiet med støttefunksjoner og så videre, sier Steinkjers ordfører Bjørn Arild Gram.

Dette er de konkrete forslagene:

Det nye distriktet får sin hovedbase i Trondheim, med politimesteren, operasjonssentral og andre sentrale funksjoner knyttet til distriktet.

Større politidistrikter legger til rette for at flere oppgaver som i dag er plassert i Politidirektoratet kan flyttes ut, og Trondheim vil være en naturlig lokasjon for dette.

Delfunksjoner innen det nye distriktet lokaliseres til Steinkjer. Justisministeren har understreket at ikke alle distriktsoppgavene trenger å være lokalisert sammen med politimesteren. Dette kan for eksempel dreie seg om etterforskningsteam og straffesakshåndtering, blant annet knyttet til Tingretten på Steinkjer.

Nasjonalt arbeides det med å samle ulike administrative oppgaver som lønn, regnskap, innkjøp mv. i Politiets Fellestjenester og andre enheter. Det vil være naturlig at slike oppgaver lokaliseres til Steinkjer.

Det skal etableres flere regionale øvingssenter for politiet, og med sin nærhet til flyplass og muligheter for sambruk av treningsfasiliteter med Forsvaret, vil Stjørdal være en naturlig lokalisering for et slikt øvingssenter i vår landsdel.