- Ut i fra alder, kjønn og intensitet på opplevelsene har de tre reaksjoner som man må kunne forvente, sa professor Are Holen ved NTNU da han vitnet i Sør-Trøndelag tingrett torsdag. Holen er spesialist i psykiatri og forsker på stress og posttraumatisk stress.

Han er engasjert som vitne for de saksøkende i saken der de tre AUF-erne Tommy Dahle (23), Mats Monsen (23) og Tea Kristine Hermansen Broholm (16) har saksøkt staten for å få oppreisning for deres rolle under terroraksjonen 22. juli. De var på landsiden da Anders Behring Breivik skjøt 69 personer på Utøya. De tre AUF-erne forklarte i retten i går at de hørte skudd da de hjalp ungdommer som hadde svømt til land.

I ettertid har de tre opplevd søvnvansker og angst. Dahlen har vært sykmeldt en lang periode og Monsen var sykmeldt en stund etter hendelsen.

Spenningstilstand

Holen forklarte i retten at det er ulike faktorer som spiller inn på hvor sterkt man reagerer og hvor mye stress man opplever under en hendelse som å være på landsiden under terrorangrepet 22. juli.

- De var i en situasjon som var uviss. De har tatt imot personer som kom fra øya. Deres sanser har vært i direkte berøring med hendelsen. De har vært i en spenningstilstand som setter spor, sa Holen.

Alder spiller en rolle

Professoren sa i retten at de tres unge alder vil også påvirke hvor sterke reaksjoner de fikk etter hendelsen.

- Når man er 13 år så er nervesystemet fortsatt under utvikling og det gjør at man er mer utsatt. Det er fortsatt under utvikling når man er 19 år, men det vil da være en avflatning i utviklingen, sa han.

Relasjonen mellom de som var på landsiden og de som var på øya vil også påvirke hvilke rekasjoner man har på hendelsen i etterkant.

- Reaksjonen går opp hvis man har en nærhet til noen av de som var på øya. Dette er personer som har venner og kjente som var direkte berørt av det som skjedde, sa Holen.

LES OGSÅ (PLUSS): AUF-ere krever terrorerstatning i retten

Ikke forberedt

Professoren påpekte at også det at man lever i et trygt land som Norge vil være et moment i hvordan de tre opplevde terrorangrepet.

- Vi lever i et trygt land, så for oss er man ikke forberedt på å møte slike hendelser. Dersom man lever i en krigssone er man mer forberedt på slike sterke hendelser. Det vil være et lite moment i dette, sa Holen i retten.

Staten mener at siden de ikke var skadelidende i lovens forstand og advokat Adele Matheson Mestad ved Regjeringsadvokaten la onsdag ned påstand om at staten frifinnes. Hun påpekte i retten i går at hovedregelen er at de som sees på som skadelidende er de som er strafferettslig fornærmet i en sak.

Rettssaken fortsetter i Sør-Trøndelag tingrett torsdag.