Det var i november i fjor at Arild Reitan, som eier Walhalla Shop i Trondheim, la ut videopptak av butikktyver på Facebook.

Reitan forklarte til adressa.no at de stadig vekk opplever at kunder kommer og stjeler gjenstander midt på lyse dagen. Han fortalte at han anmeldte flere av hendelsene, men de fleste blir henlagt. Det var det som fikk ham til legge ut videoene på Facebook.

25 000 kroner

Datatilsynet mente at de antatte butikktyvene var gjenkjennbare på videoene. Dermed sendte de Reiten et brev, der det sto at han hadde brutt loven og måtte betale en bot på 25 000 kroner.

- Jeg ble veldig sjokkert da jeg åpnet posten. Jeg ante ikke at det var ulovlig å publisere egne opptak fra min egen butikk, sa Reiten til Dagbladet etter at fikk brevet fra Datatilsynet.

Reiten mener at opptakene på Facebook er kraftig komprimert, og at de antatte gjerningsmennene derfor ikke er gjenkjennbare.

Vil til tingretten

Nå sier Reiten til NRK at han ikke kommer til å betale gebyret og at han vil ta saken til tingretten.

-  Jeg vil ha belyst i tingretten hva som er et klipp hvor du henger ut folk, sier Reiten til NRK.

Reitans klage ligger nå til behandling hos Datatilsynet.

- Vi vurderer klagen, og hvis vi ikke gjør om på vårt vedtak, så sender vi den videre til Personvernnemnda. Nemnda er et klageorgan for vedtak fattet av Datatilsynet, sier Ylva Marrable, juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet, til NRK.

Innehaver Arild Reiten av butikken Walhalla i Fjordgata var frustrert over at saker blir henlagt og gikk til det skritt å publisere video av butikktyver selv. Foto: håvard haugseth jensen