Tradisjonen tro arrangerer Utrykningspersonellets Fellesutvalg (UF) den femte Blålysdagen på Solsiden denne lørdagen. Hvert år siden 2010 har personell fra nødetatene brukt fritiden sin på å møte publikum.

Frode Tystad jobber til vanlig i Sør-Trøndelag politidistrikt, og er i kontakt med mange innbyggere når han er på jobb. Men da er det som regel raske møter før neste oppdrag venter.

Har du tatt et bilde fra Blålysdagen? send til webredred@adresseavisen.no eller tagg bilder med #adressa i Instagram/Twitter.

- 60 stiller opp

- Vi møter omtrent ikke folk i rolige omgivelser, bortsett fra på denne dagen. Det er veldig tydelig at det er behov for at både vi og publikum får snakket sammen. Det er fint å snakke med folk uten at vi er på oppdrag, forteller han.

Formålet med UF er å fremme samarbeid og forståelse forståelse mellom de ulike redningsetatene. Blålysdagen har vært en suksess fra første stund. Siste lørdag i mai bruker om lag 60 mennesker fritiden sin på å møte publium på Solsiden.

- Nå ble det kjempefint vær, så vi satser på at det blir mye folk. Vi forventer at kanskje mellom 2000 og 2500 dukker opp, sier han.

Bjørnis kommer

De siste årene har brannbamsen Bjørnis brukt å dukke opp, og det samme med Elias-båtene til Redningsselskapet. Redningsskøyta og brannbåten Anne Kathrine vil ligge i bassenget, og det vil være mulig for store og små å få en tur om bord. Hundetjenesten fra politiet og politiets brassband vil også være til stede. Trøndelag brann- og redningstjeneste vil dukke opp med sine utrykningskjøretøy.

Han forteller at både voksne og barn har flust av spørsmål som de brenner inne med.

- Noen vil sitte i politibilen og kjenne hvordan det føles, mens andre vil vite hvordan man blir brannmann. Alle har som regel en historie om da de var i kontakt med oss, og noen lurer på hvorfor vi gjorde sånn og sånn. Vi synes det er kjempeartig å bruke fritiden på dette, forsikrer Tystad.

- Det er et utømmelig behov for å snakke med nødetatene blant publikum, mener han.