Miljøpartiet vil heller ha et utvalg som jobber for å avvikle oljeindustrien, enn et utvalg som jobber for å styrke den.

–Dette er å satse på en næring som må fases ut. Et slikt politisk samarbeidsutvalg burde heller jobbe for å gjøre Trøndelag mindre avhengige av olje og gass, sier Jan Bojer Vindheim (MDG).

Politisk styrking

Formannskapet i Trondheim har gått inn for å delta i etableringen av Petroleumspolitisk utvalg Trøndelag (PUT). Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommuner, Trondheim kommune, Orkdal, Stjørdal og Verdal kommuner har dannet det politiske utvalget som har som formål å styrke regionens sysselsetting og salg av regionens varer og tjenester relatert til olje og gass.

Miljøpartiet De Grønne mener et slikt utvalg må ha et helt annet fokus enn å fortsatt sørge for økt aktivitet i oljebransjen. Jan Bojer Vindheim foreslo i formannskapet at mandatet til et slikt utvalg må være å jobbe for å fase ut oljevirksomheten og utnytte Trøndelags potensial for virksomheter innen fornybar energi og andre grønne industrier. Men bare MDG stemte for sitt eget forslag da saken ble behandles i formannskapet.

Ikke fremtid i oljen

– Vi trenger ikke et politisk utvalg som jobber for å legge til rette for økt aktivitet innen denne næringen. Dette skjer samtidig som nyheten slippes om at Erik Haugane og Ola Borten Moe etablerer et nytt oljeselskap. Jeg mener det er uklokt å legge opp til at utvidet oljevirksomhet skal være en langsiktig inntektskilde for landet fremover, og at vi heller må bruke tid på å avvikle næringen og bygge opp alternativene vi skal leve av i fremtiden, sier Bojer Vindheim.

Feil medisin

MDGs nasjonale talsperson og listetopp foran valget i Trondheim, Hilde Opoku, sier hun er overrasket over at MDG ble stående alene bak forslaget om at det nye utvalget skal jobbe for en avvikling av olje- og gassindustrien.

–Jeg hadde trodd at SV, Venstre og kanskje KrF var interessert i å stå bak et forslag som tar hensyn til de virkelige utfordringene for dem som mister jobben i oljebransjen nå. Jeg er enig i at vi skal ta tak i den økte ledigheten som oppstår i oljebransjen, men å tro at de problemene løses med mer oljevirksomhet er feil medisin. Vi kan ikke satse mer på en bransje som er i ferd med å ebbe ut, sier Opoku.

Står foran et skifte

MDGs talsperson mener at politikerne i Trondheim snart må innse at oljebransjen står overfor et fundamentalt skifte, og at det heller må jobbes med å etablere nye næringer som kan sysselsette de som mister jobben innen tradisjonell olje- og gassvirksomhet.

–Det nye politiske utvalget som nå etableres har som mandat at de skal aktivt delta i høringsprosesser i petroleumsbaserte saker og delta i høringsuttalelser. De burde heller ha etablert et utvalg som tenker omstilling og fornying for å skape en aktiv næringspolitikk for å finne nye virksomheter og tiltak som kan skape sysselsetting i regionen, sier Hilde Opoku.

Nettverk for oljekommuner

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) har tatt initiativ til et krisemøte for norske oljekommuner i dag. Ordføreren inviterte kystkommuner fra nord til sør for å diskutere krisen i oljenæringen og for å forene seg i arbeidet mot sentrale myndigheter for å snu krisen. Trondheim kommune er blant de inviterte, og varaordfører Knut Fagerbakke uttalte til NTB foran møtet at kommunen støtter helhetlig opp ideen om et nettverk og olje- og gasskommuner.

Miljøpartiet synes det er kritikkverdig at Trondheim er med på å bygge et slikt nettverk for å skape bedre vilkår for bransjen.

To tanker i hodet

Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke (SV), deltar på møtet i Stavanger, og han synes det lar seg kombinere med det grønne skiftet i norsk næringsliv.

–Det må være mulig å ha to tanker i hodet samtidig. Vi skal få på plass det grønne skiftet, men vi kan ikke avvikle oljevirksomheten innen 2020 som De grønne snakker om. Denne næringen sysselsetter 330 000 mennesker og bidrar til over 320 milliarder kroner av landets inntekter. Legger vi ned oljevirksomheten nå vil vi ikke ha inntekter til å foreta det grønne skiftet. Å sikre arbeidsplassene i oljevirksomheten strider ikke mot et miljøengasjement og en grønn fremtid, sier Fagerbakke.

Overrasket: Hilde Opoku, nasjonalt talsperson for MDG, er overrasket over at andre miljøparti i Trondheim stemmer for et forslag om å etablere et utvalg som skal jobbe for å fremme olje- og gassindustrien i Midt-Norge. Foto: jens petter søraa
Fase ut: - i trenger ikke et politisk utvalg som jobber for å legge til rette for økt aktivitet i oljebransjen, sier Jan Bojer Vindheim (MDG). Foto: Morten Antonsen