Prisen «Attraktiv by» deles ut for første gang i år. St. Olavs Hospital var i finalen og konkurrerte med prosjekter i Stavanger og Lillestrøm. Nå er det avgjort at Trondheim og det nye sykehuset vant.

I sin begrunnelse for å gi prisen til Trondheim og St. Olavs Hospital skriver juryen:

«De siste 10-årene har vi sett flere eksempler på at sykehus og andre offentlige institusjoner har blitt lagt utenfor byene i Norge. Lokaliseringen av St. Olavs hospital til bykjernen i Trondheim har resultert i et sykehus integrert i den gamle «byveven». Resultatet er en åpen og grønn bydel med sterke urbane kvaliteter, med attraktive møtesteder for både byens innbyggere og sykehusets ansatte og brukere.»

Vitaliserer byen

– Store, offentlige institusjoner i Norge er ofte blitt bygget midt mellom to byer eller på jordet utenfor en by. Men i en by kan en slik institusjon være med på å vitalisere og utvikle bystrøk på en produktiv måte. Tidligere har man ofte tenkt at i byen skal det være handel. Men i det siste har vi sett at mye handelsvirksomhet har flyttet ut av bykjernen, som til City Syd i Trondheim. Vi synes St. Olavs motbeviser den litt gammeldagse holdningen om at man ikke kan legge industri eller sykehus til en by, sa juryleder Erling Dokk Holm til Adresseavisen da det ble klart at St. Olavs ble en av tre finalister.

346 ulike byutviklingsprosjekter omkring i landet var opprinnelig nominert til prisen.

St. Olavs et forbilde

Prisen er en sammenslåing av Miljøverndepartementets «Statens bymiljøpris» og Kommunal- og regionaldepartementets «Statens pris for attraktiv stad». Den nye prisen er det Kommunal- og moderniseringsdepartementet som deler ut.

Juryen skriver også i sin begrunnelse for å gi prisen til Trondheim følgende:

«Prosjektet er et forbilde. Det viser til fulle at et sykehus har en mulighet til å spille en større rolle gjennom å bygge by, og ikke kun institusjon. Svært mange statlige institusjoner har – også gjennom sine bygninger og uteområder – muligheter for å påta seg større samfunnsansvar.»

St. Olavs Hospital har fått flere priser tidligere. Statsråd Jan Tore Sanner skal dele ut den nye prisen senere i juni.

Attraktivt: St. Olavs Hospital gjør at Trondheim får prisen som Norges mes attaktive by. Foto: Javad Montazeri
Foto: Javad Montazeri
Foto: Javad Montazeri