På den måten skal ikke køene for å få kommunal bolig bli lengre når kommunen nå åpner for å øke antall flyktninger som skal bosettes i Trondheim i år.

Formannskapet i Trondheim behandlet tirsdag formiddag hvordan man skal huse det økende antallet flyktninger som kommer til Trondheim i år. Bystyret har tidligere vedtatt å si ja til å bosette 400 flyktninger. I tillegg har kommunen sagt ja til å ta imot 40 mindreårige, enslige innvandrere – en økning på 10 fra det opprinnelige vedtaket.

Tidligere har kommunen svart ja til å ta imot 300 flyktninger, men økte dette tallet på bystyrets møte i april.

Betydelig løft for kommunen

Ingen politikere i formannskapet legger skjul på at et mottak av 400 flyktninger er en betydelig utfordring for kommunen, ikke minst i forhold til å skaffe alle disse et sted å bo. Opprinnelig har rådmannen lagt opp til at de nye flyktningene skulle prioriteres inn i kommunale utleieboliger, og at det skulle jobbes aktivt med løsninger der kommunen sørget for å skaffe private uteleboliger for så mange flyktninger som mulig. Beregninger viser at kommunens mottaksapparat for flyktninger er dimensjonert til rundt 250 i året. Men nå ønsker politikerne et krafttak for å avhjelpe en vanskelige flyktningesituasjon.

En rekke ordførere rundt om i landet er svært skeptiske til å ta imot flere flyktnigner, mens man i Trondheim har gått i bresjen for en nasjonal dugnad både for flyktninger som allerede sitter i norske asylmottak og de mange flyktningene fra Syria gjennom FN-systemet.

Venstres Jon Gunnes ønsker å sørge for at arbeidet med å skaffe private boliger intensiveres. Han fikk flertall for et forslag som ber rådmannen sørge for å øke andelen av private boliger.

– Vi vil ikke være med på at køene i de kommunale boligene skal bli lengre for dem som i dag venter på et sted å bo. Derfor ber vi rådmannen søge for å skaffe flere private utleieboliger, slik at køen for kommunale boliger ikke øker for dem som venter på plass der, sa Gunnes.

Frp sier nei

Frp fremmet i formannskapet forslag om å si nei til bosetting av 400 flyktninger. Partiet mener antallet er for ambisiøst dersom en skal sikre god oppfølging og integrering av personer som bosetter seg i kommunen. I forslaget fra Frp gikk partiet imot at det øremerkes en større andel av de kommunale utleieboligene til bosetting av flyktninger da dette medfører at andre grupper må vente lenger før de tildeles bolig.

Kan bli flere

Trondheim kommune har vært tydelige på at de ønsker å være med på en dugnad for å hjelpe med å bosette flyktninger som i dag sitter i mottak. I tillegg foregår det forhandlinger på Stortinget om hvorvidt Norge skal ta imot ytterligere flyktninger fra Syria. Disse forhandlingene er ikke ferdige, og formannskapet i Trondheim ber rådmannen komme tilbake med en ny sak når disse forhandlingene er sluttførte og man kjenner det nye antallet.