– Det blir ikke gode resultater på idrettsbanen hvis en bare spiser drittmat, sier Morkemo som står bak restauranten Ågot Lian og er daglig leder for Mathallen som snart åpner i Trondheim.

Nå ber hun idrettslag om å tenke gjennom hva de selger på cup og kamper:

– Jeg oppfordrer dem til å ta noen bevisste valg. De trenger ikke selge det samme som de alltid har gjort. Det går an å gjøre ting på en annen måte, og likevel tjene penger, sier Morkemo.

Brus og potetgull

For noen uker siden var hun på sonekveld i fotball med sin 11 år gamle sønn. Som de fleste andre kom hun rett fra jobb, var sulten og tenkte å kjøpe noe i kiosken.

– Kjøleskapene bugnet av brus, og det var kaker kjøpt på butikken. Jeg endte opp med å kjøpe bare en kopp kaffe, sier Morkemo som ble så oppgitt at hun la ut sin frustrasjon på Facebook.

– Er på fotballcup med hundrevis av kjekke unger og like kjekke voksne. Men hva er det de serverer i kiosken? Brus, godteri, potetgull, sjokoladekake osv. Så riktignok en 4-5 epler i en hylle, men her har vi vel en jobb å gjøre med mattilbudet i barneidretten? skrev hun.

Les også: På eksamen er pultene fulle av lefser, brus og sjokolade

Dårlig mat

En av dem som leste innlegget og tok oppfordringen, var Fredrik Karlstad i Jonsvatnet idrettslag. Han er fotballtrener og ansvarlig for sonekveldene for gutter 2006 hvor fotballag i Østbyen og Malvik møtes for ukentlige kamper.

– Jeg har lenge tenkt at vi må gjøre noe med skuffkakene og de kokte pølsene som serveres på sonekveldene en gang i uka. Dette kommer i tillegg til alle bursdagene. Det blir for mye dårlig mat, sier Karlstad.

Han bad om hjelp fra Morkemo, og mandag denne uken ble det andre boller i kiosken da Jonsvatnet inviterte rundt 200 spillere og deres foreldre til klubbkveld. I kiosken var det kjemisk fritt for sjokolade, vafler, kaker, brus og pølser. Isteden vartet de opp med fiskeburgere med salat og grovt brød, fruktbeger, kaffe og solbærsaft.

Les også: Det er 30 middager i en smågodtpose

Slutt på pølser

– Det var helt overveldende, folk var så fornøyde. Jeg tror vi solgte 230 fiskeburgere, sier Karlstad som på forhånd sendte ut middagsinvitasjon til lagene hvor de varslet at de ville servere sunn mat.

– Det var det mange som satte pris på, for da kunne de dra rett fra jobb til fotball, sier Karlstad som håper at det nå er mulig å gjøre noe med kioskutvalget på idrettsarrangement.

– Målet var å vise at det går fint an å servere sunn mat i kiosken, og at det kan være minst like enkelt som andre ting. Kulturen må endres i idrettslagene, og jeg håper at vi nå har solgt vår siste pølse i Jonsvatnet, sier Karlstad.

Tiden moden

Morkemo er svært glad for at fiskeburgerne danket ut pølsa på klubbkvelden i Jonsvatnet idrettslag. Hun har i mange år ivret for at barna skal kunne få et sunnere alternativ når de deltar på cuper og idrettsstevner.

– Jeg tror ikke det handler om vond vilje, men kanskje mer at mange idrettslag er innkjørt i et spor. Men nå tror jeg tiden er moden for endring, folk er mer bevisste på hva de spiser. Vi kan fint klare oss uten sjokoladekake og brus på fotballcup, sier hun som mener det er viktig at en dropper usunne alternativ når en skal satse på sunn mat.

Under sonekvelden Jonsvatnet arrangerte, var det fiskeburgere fra Morkemos restaurant som ble solgt.

– Noen vil kanskje mene at du bare er ute etter å selge flere fiskeburgere med dette utspillet?

– Det må de gjerne mene. Men sunn mat er tilgjengelig over alt, det kan du like gjerne kjøpe på butikken. Det viktigste er at barna kan få et sunnere alternativ, sier Morkemo.

Da Jonsvatnet idrettslag inviterte til klubbkveld med fotballkamper for 9-åringer, droppet de sjokoladekake og pølser til fordel for fiskeburger og frukt. Foto: Foto: Fredrik Karlstad